Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Tri albuma zbog koji bi se vrijedilo vratiti u 1997.

Albumi koji 21. godinu kasnije i dalje razvaljuju!

  • Mixmag Adria
  • 19 November 2018
Tri albuma zbog koji bi se vrijedilo vratiti u 1997.

Još od kada je H.G. Wells objavio 'Vremenski stroj', znanstveno fantastični roman iz 1895. godine, ljudi maštaju o putovanjima u budućnost, ali i prošlost. Kad bi turističke agencije prodavale paket aranžmane za putovanje u prošlost, ljubitelji glazbe bi svakako trebali posjetiti 1997. Ne zato da bi čuli prve reakcije na Spice Girls - SpiceWorld, već neke od najznačajnijih albuma u povijesti klupske glazbe. U užem izboru su naravno bili i albumi Roni Size / Reprazent - New Forms i Portishead – Portishead, koje toplo preporučujemo, no svi u redakciji jednoglasno su se složili da su sljedeća tri albuma ostavila neizbježan trag na budućnost scene.

03 Daft Punk - Homework

Prije nego što su na glave zauvijek stavili robotske kacige i odbacili svoju humanoidnu formu, Thomas Bangalter i Guillaume Emmanuel de Homem-Christo su zapravo bili klinci rođeni u sedamdesetima. Disco glazba njihovog djetinjstva drastično je utjecala na njihov glazbeni izričaj, a pogotovo pri odabiru samplova. Nije ni čudo, jer Bangalterov otac Daniel Vangarde je pjevač, producent, kompozitor i hitmejker koji stoji iza klasika kao što su D.I.S.C.O. i Cuba, pa su dečki imali neograničen pristup vrhunskoj produkciji. Daft Punk su pokrenuli eru filter house zvuka, koji je na prelazu stoljeća dominirao top ljestvicama, a ako bi trebali izdvojiti samo jedno djelo koje bi najbolje predstavio ovo remek-djelo to bi definitivno bio Around The World.

02 The Chemical Brothers - Dig Your Own Hole

Ono što su Daft Punk napravili za filter house, Chemical Brothers su napravili u svom žanru, glazbenom stilu koji mediji devedesetih nisu ni zvali drugačije već chemical beats. Kombinacija big beat, breakbeat techno i psihodelične glazbe kakvu su stvarali Tom Rowlands i Ed Simons promijenila je svijet. Činjenica da su odrasli u Manchesteru, gradu koji je odgovoran za uspjeh glazbenih divova kao što su The Smiths, Joy Division, New Order. Oasis, The Stone Roses, 808 State i Happy Mondays, svakako je utjecalo na kreativnost ovog dueta koji i danas puni stadione širom svijeta. Audiovizualna poslastica koja sumira cijeli album je svakako Elektrobank, video koji je režirao genijalni Spike Jonze.

01 The Prodigy - The Fat Of The Land

Treći studijski album The Prodigy bio je prekretnica u njihovom dotadašnjem glazbenom izražaju. Do tada su nastupali kao jedan od izvođača na rave partijima, no ovaj album im je omogućio da postanu rock zvijezde. Fuzijom punk, rock breaks glazbe i distorziranih vokala koji pozivaju na bunt, Liam Howlett i ekipa su počeli privlačiti ljubitelje glazbe iz supkulturnih skupina koje do tada nikad ne bi obraćale pažnju na elektroniku. Uzavrelu atmosferu kolekcije deset vrućih naslova, dodatno je zapalio kontroverzni singl Firestarter, koji su Prodigy objavili već 1996.

Load the next article
Loading...
Loading...