Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Tri rave himne zbog kojih bi poželjeli da je 1994.

Dok je rave vladao svijetom!

  • Mixmag Adria
  • 14 November 2018
Tri rave himne zbog kojih bi poželjeli da je 1994.

Devedesete! Doba u kojem je život bio sporiji, a glazba brža! Vremensko razdoblje kraja dvadesetog stoljeća dovelo je do mnogih promjena u kulturi klupskog života koje danas uzimamo zdravo za gotovo. Era u kojoj su ilegalni rave partiji prerasli u nešto daleko više od okupljanja nekolicine entuzijasta. Jedna od prelomih godina revolucije bila je 1994. Dekadu nakon godine distopijskog proročanstva koje je još krajem četrdesetih prorekao George Orwell, rave je cvjetao u utopijskom carstvu brzih poskočica koje su svi nazivali rave himnama. Odabrali smo tri zbog kojih bi vrijedilo vremeplovom otputovati u 1994.

03 Members Of Mayday – Rave Olympia (Enter The Arena)

Prije nego su legendarni Mayday preuzele najveće svjetske korporacije i pretvorile ga u festival novog doba elektroničke plesne glazbe, ova je njemačka institucija svake godine (jedno vrijeme i dva puta godišnje) okupljala kremu svjetske techno produkcije. Jedan od osnivača festivala DJ WestBam i njegov studijski partner Klaus Jankuhn, zajedno su stvorili glazbeni projekt koji je bio zadužen za rave himne. Jedno od njihovih najpoznatijih djela je i službena himna festivala Mayday - Rave Olympia.

02 Yves Deruyter – Calling Earth

Belgijska etiketa koja je nedavno proslavila 25 godina postojanja, sredinom devedesetih je predstavljala vrh piramide hranidbenog lanca, jer su producenti koji su objavljivali za Bonzai doslovno jeli konkurenciju za doručak. Klasici koje je stvorila ekipa koju i danas vodi DJ Fly, jednako funkcioniraju u setovima DJ zvijezda kao što je Nina Kraviz i ovih dana. Jedan od najznačajnijih predstavnika etikete, ujedno i član legendarnog projekta Cherrymoon Trax, Yves Deruyter, autor je jedne od najotkačenijih rave traka svih vremena - Calling Earth!

01 Carl Cox - Anthemia

Poznati britanski rave organizatori su radi policijske represije svoj festival preselili u München, pa je Universe - The Tribal Gathering 94, održan u Njemačkoj, umjesto u Engleskoj. je li potrebno napominjati da su rejveri iz regije tih dana slučajno posjećivali rodbinu u bavarskoj prijestolnici? Svi očevici su se složili da ih je impresionirao jedan čovjek. Talentirani DJ, koji i 24 godine kasnije nastavlja oduševljavati publiku svih generacija - Carl Cox! Ovo je Anthemia, njegova himna iz 1994.

Load the next article
Loading...
Loading...