Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

3 prastara electro singla koja i danas zvuče futuristički

Electro, zvuk osamdesetih koji ne izumire, a svaka ga generacija ponovno otkriva kao sinonim za futurizam!

  • Mixmag Adria
  • 9 April 2018
3 prastara electro singla koja i danas zvuče futuristički

Singlovi koje ćete s vremena na vrijeme čuti u setovima svakog boljeg DJ-a, bez obzira glase li kao house, techno ili indie dance umjetnici. Hipsteri ih traže, na vinilu, a stari kolekcionari su pokupovali po pet kopija i zauvijek arhivirali ove muzejske primjere svjetske glazbene kulture. Electro se svako malo vrati kao žanr kojeg pumpa glazbena industrija, no nikad ne izumire zahvaljujući jezgri strastvenih obožavatelja zvuka koji su zadržali istančani ukus prema glazbi koja zvuči poput tema iz znanstveno fantastičnih filmova.

3 Egyptian Lover - Livin' On The Nile (1987)

Egyptian Lover je postao poznat po singlu Egypt, Egypt (1984), a Greg Broussard koji se krije iza ovog monikera, nastavio je svoju uspješnu karijeru održavati turnejama i do dan danas. Greg je poznat po vlastitom načinu interpretacije rimovanih stihova koji su daleko više nabijeni erotikom, umjesto vulgarizmima kao prosječan rap, ali i kao jedan od najvećih obožavatelja Rolandove ritam mašine TR 808, koju na svojim nastupima i doslovno drži u rukama poput najveće materijalne vrijednosti. Neizbježni zvuk TR 808 je prisutan i u ovom instrumentalnom djelu za koje se i danas otimaju mnogi.

2 Afrika Bambaataa & Family – Bambaataa's Theme (1986)

Afrika Bambaataa je osnivač urbane Zulu Nacije i jedan od tri kuma hip hop kulture, a svjetsku je slavu stekao singlom Planet Rock (1982), koji je producirao legendarni Arthur Baker. Bambaataa nikada nije tajio da je Planet Rock obrada teme Trans-Europe Express (1977), grupe Kraftwerk. Bambaataa's Theme (1986) je također obrada glazbe iz sedamdesetih, a radi se o varijaciji na naslovnu temu filma Assault on Precinct 13 (1976), koju je komponirao redatelj filma John Carpenter.

1 Hashim - Al Naafiysh (1983 )

Jerry Calliste Jr. se je počeo baviti DJ zanatom s 12 godina. S navršenih šesnaest kupio je prvi sintesajzer za koji je potrošio 50$, a samouki je Jerry, osnovao Cutting Records i pod imenom Hashim objavio temu Al Naafiysh (Duša), koji ga je doveo na 43. mjesto Billboardove Dance Disco ljestvice. Ovaj singl je nastavio živjeti kao materijal za sampliranje na bezbrojnim hip hop albumima i dan danas, a doživio je i brojne legalne i ilegalne remikseve, remakeove i reprintove.

Load the next article...
Loading...
Loading...