Search Menu
Home Novosti Menu

Aligatori na ketaminu dobili slušalice zbog istraživanja sluha dinosaura

Znanstvenici istražuju kako su dinosauri reagirali na zvuk

  • Mixmag Adria
  • 20 March 2019
Aligatori na ketaminu dobili slušalice zbog istraživanja sluha dinosaura

U eksperiment koji su provela dva znanstvenika, 40 američkih aligatora ubrizgano je ketaminom i stavljene su im slušalice kako bi bolje razumjeli slušni sustav njihovih predaka dinosaura.

Rad objavljen u časopisu The Journal of Neuroscience od strane vodećih biologa ovog eksperimenta - Lutz Kettlera s Technische Universität München i Catherine Carr sa Sveučilišta Maryland - tvrdi da je studija osmišljena kako bi stekla daljnji uvid u "neuronske karte" aligatora i kako lociraju buku u svom okruženju.

Krokodili - koji uključuju i krokodile i aligatore - živjeli su na zemlji više od 200 milijuna godina i najbliži su živi srodnici dinosaura na planeti. Ptice su drugi najsrodniji s tim drevnim tvorcima i dijele iznenađujuće zajedničko podrijetlo s krokodilima.

Fokus studije bio je usredotočen na interauralnu vremensku razliku (IDT) - koncept koji interpretira jaz u vremenu dolaska zvuka u svako uho. Nakon ubrizgavanja svakog aligatora ketaminom kako bi ih uspavali, Kettler i Carr postavili su Yuin PK2 slušalice i elektrode na njihove glave kako bi zabilježili njihove slušne neuralne reakcije.

Studija je pokazala da i aligatori i ptice imaju slične auditivne reakcije i da locijraju zvukove koristeći sličan tip neuronskog mapiranja. Također je pokazalo da veličina aligatora ne mijenja način na koji njihovi mozgovi kodiraju smjer zvuka - što znači da je veliki dinosaur poput T-Rexa najvjerojatnije koristio slične slušne mehanizme kao aligatori i ptice kako bi locirali zvukove.

U zaključku, studija pokazuje da su "akustični sustavi" dinosaura "doveli do stabilne i slične organizacije u današnjim pticama i krokodilima" unatoč razlikama anatomije svake životinje.

Eksperiment naglašava važnost "komparativnih studija na životinjama" i načina na koji one bacaju svjetlo na evolucijske procese.

Cijelu studiju možete pronaći ovdje.

Loading...
Loading...