Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Američka vlada želi izgraditi zid oko Burning Mana

Organizatori se bore s Trumpovom Administracijom

  • Mixmag Adria
  • 17 April 2019
Američka vlada želi izgraditi zid oko Burning Mana

Nevadski ogranak Zavoda za upravljanje zemljištem (BLM) poslao je prijedlog od 372 stranice na kojem se razmatraju potencijalne "ekološke, socijalne i ekonomske posljedice" svjetski poznatog festivala Burning Man.

BLM, koji upravlja pustinjom Black Rock, gdje se tjedan dana dug događaj održava od 1990. godine, organizatore festivala zaslijepio je ovom "neodrživom" shemom koja im je poslana nakon što su podnijeli zahtjev za novu 10-godišnju dozvolu koja im daje pristup na "the playa".

Nacrt Izjave o utjecaju na okoliš koji je BLM poslao, traži da se izvrši temeljita preinaka postavljanja i cjelokupnog djelovanja festivala. Ove promjene odnose se na nagomilavanje smeća, onečišćenje zraka i svjetlosno onečišćenje, sigurnost ptica selica i još mnogo toga. Burning Man odgovorio je na prijedlog izjavom, rekavši da su mnoge od tih promjena "u izravnom sukobu s temeljnim načelima zajednice Burning Man" i "zauvijek će negativno promijeniti strukturu događaja Burning Man, ako ne i potpuno ga ubiti".

Jedan od upečatljivih prijedloga uključenih u BLM-ov dopis koji je u skladu s kartama s kojima igra Trumpova administracija je izgradnja betonskog zida od 10 milja, u vrijednosti 19 milijuna funti kako bi se ogradio Black Rock City. Prema BLM-u, ove očvrsnute fizičke barijere bi "smanjile rizik od ulaska vozila kroz ogradu na lokaciji" i "povećale sigurnost na gradilištu, definirale mjesto festivala i spriječile raspršivanje smeća vjetrom.

Burning Man je nazvao taj zid "logistički zahtjevnim, ekološki neodgovornim, nepotrebno suvišnim, pretjerano skupim". Unatoč činjenici da je obujam događaja učinkovito uspostavljen i održavan te sadrži privremenu barijeru (također poznatom kao ograda za smeće), organizatori tvrde da bi te fizičke barijere rezultirale 10 milja dina koje bi "trebale biti sanirane s teškim strojevima" i bilo bi manje učinkovito u hvatanju smeća nego ograda koja se postavlja svake godine.

Što se tiče čišćenja od smeća, Burning Man i njegova zajednica uvijek je prihvatila politiku "ne ostavljaj trag" koja je uspješno ohrabrila sudionike da očiste iza sebe - što je ključni dio etosa Burning Mana. Prijedlog BLM-a želi okružiti Black Rock City sa kontejnerima duž dijelova putne rute i unutar samog festivala, što je ideja koja može ugroziti taj etos i donijeti osjećaj smanjene građanske odgovornosti na festival.

Ako se usvoji, izjava o utjecaju na okoliš omogućila bi saveznoj vladi da nadgleda područja djelovanja Black Rock Citya i prisili Burning Man da plati privatnu sigurnost i održavanje County Roada 34 koji vodi u festival. "Mi u Sjedinjenim Američkim Državama ne poznajemo nijednu drugu instancu u kojoj privatnik je po saveznoj vladi dužan platiti održavanje javne ceste koja se koristi tijekom cijele godine od strane stanovnika, turista i poslovnih subjekata", rekao je organizator Burning Mana. ,

Ovi preporučeni prijedlozi "praćenja" i "ublažavanja" iznose gotovo 20 milijuna dolara godišnje. To bi podiglo cijenu karte za Burning Man na otprilike 286 dolara po osobi - neugodan prijedlog za događaj koji je nedavno tvrdio da želi eliminirati luksuzne kampove.

"Burneri" odgovaraju na prijedlog postanjem komentara na prijedlog BLM-a na internetu. Kako bi se osiguralo da su ti komentari što učinkovitiji i sadržajniji, projekt Burning Man je stvorio vodič za pomoć. Svi komentari moraju biti poslani prije 29. travnja 2019. godine.

Posjetitelji Burning Mana svoje komentare mogu ostaviti ovdje.

Loading...
Loading...