Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Bili smo na FSOZ DJ tribini i saznali što je to "DJ sekcija"

"Elektronski okrugli stol"

  • Mixmag Adria
  • 6 October 2017
Bili smo na FSOZ DJ tribini i saznali što je to "DJ sekcija"

Kao uvod u FSOZ festival 2017, u četvrtak 5. listopada.2017 u klubu Boogaloo održan je treći po redu "Elektronski okrugli stol" - DJ tribina na kojoj se razgovaralo o raznim zanimljivim temama vezanim uz zagrebačku i hrvatsku elektroničku scenu.

Sama tribina sastojala se od dva panela:

PANEL 1 "Predstavljanje DJ sekcije pri Hrvatskoj Glazbenoj Uniji "
Moderator panela bio je Arsen Pavešić, a sudionici Luka Tralić Shot, Slavin Balen i Nenad Barić

PANEL 2 "ZG clubbing / party / DJ scena"
Moderatorsku ulogu je preuzeo Tomislav Cetina Cet, a sudjelovali su: Marijan Kiš -Mrx /Boogaloo/ ,Teo Harouda /Depo/, Marko Ješovnik -Yesh / Radio 101, Footwork /, Tom Pasanec - Blacksoul / PEZNT, Bears & Honey /, Marijan Felver / Stereotip, Masters/

Na prvom panelu, koji je nama bio dosta zanimljiv, a vjerujemo da bi trebao biti zanimljiv i DJ-evima, saznali smo neke zanimljive informacije. Arsen Pavešić, DJ i bivši voditelj kluba moderirao je panel te je pristune informirao o DJ sekciji - inicijativi unutar Hrvatske Glazbene Unije koja otprije postoji, no sada je i reaktivirana.

Uz pojavu fiskalizacije, DJ-evi su postali primorani primati honorare putem svojeg žiro računa, a uz ZAMP DJ licence, koje su također obavezne ako umnožavate svoju digitalno kupljenu glazbu (USB stick, CD, prekopiravanje na više računala...) pojavila se potreba za osnivanjem tijela koje će zastupati DJ-eve.

Neslužbena informacija je da u Hrvatskoj postoji oko 1000 DJ-eva koji puštaju elektroničku glazbu, a unutar HGU-a ih je prijavljeno 300-injak.

Svatko tko je glazbenik, pa i DJ, može se prijaviti kao član HGU-a. Od sada će se DJ-evi voditi pod DJ sekcijom, a prednost članstva je mogućnost poslodavca / kluba da ostvari popust na isplatu honorara ukoliko je DJ kojeg je angažirao član HGU-a. S obzirom da se postavljaju novi temelji DJ sekcije, s vremenom će se omogućiti i novi benefiti poput prijedloga nižih cijena ZAMP licenci u 2018., te brojnih edukativnih tribina diljem Hrvatske.

Više informacija možete dobiti na e-mail adresi [email protected]

Na drugom panelu pričalo se o klupskoj sceni u Hrvatskoj kao takvoj, pa su neki zaključili da scena postoji, no da nema kulture clubbinga. Isto tako, rečeno je kako je premalo domaćih producenata s kojima bi scena uspješno i brže nastavila svoj rast koji srećom, ponovno primjećujemo posljednjih godina.

Load the next article...
Loading...
Loading...