Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Carl Cox: “Raspored nastupa jednog DJ-a je vojna operacija... kada sam ja počinjao nikada nije bilo ovako intenzivno”

Coxy priča o početcima ravea i težini turneja

  • Mixmag Adria
  • 7 April 2018
Carl Cox: “Raspored nastupa jednog DJ-a je vojna operacija... kada sam ja počinjao nikada nije bilo ovako intenzivno”

Najnovi intervju s Carl Coxom za Rave Revuewz je bio pun pogodak i globalna dance senzacija razgovarala je o temama poput ranih dana rave kulture i nemilosrdnosti modernih turneja i rasporeda.

Pričajuči o svojim najranijim iskustvima pri prihvaćanju atmosfere party kulture izjavio je: "Ja sam odrastao u 70-ima kada je bilo puno National Fronte i puno mržnje za Zapadne Indijance i etničke manjine. Prošao sam sve to i samo promislio 'Znaš što? Stvarno me nije briga, moja je glazba otvorena za sve. Ako ti se ne sviđa prošetaj, a ako ti se sviđa – e onda uživaj!'."

"Rave scena kao takva je bila nevjerovatna jer nije diskriminirala nikoga. Bilo da si šareni panker ili dlakavi metalac uopće nije bilo bitno. Ako si volio glazbu i uživao u njoj onda si nailazio na ljude koje dijele tvoje ukuse, i nije bilo bitno koje si boje ili podrijetla"

Također je prokomentirao kako je val popularnosti dance glazbe i DJeva na međunarodnoj sceni ostavio duboki trag u smislu hektičnosti života umjetnika te njihovih rasporeda turneja.

"Nekada se stvarno osjećate usamljeno. Ako idete na gažu i rasturate prostoriju od 2000 ljudi i oni vam plješću i žele još jednu stvar, ali vi ne možete odsvirati niti jednu više, pa se kupite s podija, ulazite u auto i krećete prema hotelu i tada ste prepušteni sami sebi." izjavio je , dodajući: "Nitko ne traži neko sažaljenje u stilu 'jadan ja', ali to sve ostavlja posljedice na vas kao vas. Kada sam tek počinjao nikada nije bilo ovako intenzivno. Jedini koji su imali takav tempo su bili radio DJevi koji su radili otvorene gaže sa 50-60 tisuća klinaca koji vrište u publici. Svi ostali su svirali po pubovima i klubovima i bilo je vrlo jednostavno – sviraš do 11 i do ponoći si u krevetu. Ono što se sada događa je nezamislivo ispred toga."

"To je skoro poput vojne operacije – 'Kako organizirati Carla da svira na 3 partyja, u 2 dana, u 3 različite države?'. Nekada idemo regularnim letom, nekada moramo iznajmiti privatni mlažnjak kako bi sve stigli obaviti, ali na kraju dana ja jednostavno ne želim nikoga iznevjeriti. Ako sam bookiran da sviram negdje, onda sam bookiram da sviram negdje i moja izlaznost je na 99.5%. Tako da smatram da je to najveći izazov u ovom poslu, stići na gažu."

Carl se dotaknuo i teme koliko nagli uzleti i padovi u karijeri mogu imati utjecaja na mentalitet jednog umjetnika. "Teško je kada ste mladi i gladni toga i onda to dobijete. Izbacite traku i ona je broj jedan, svi DJ-evi je vole, cure su lude za njom i vi ste na najvišoj stepenici popularnosti i svugdje vas voze u prvom razredu. No druga traka koju objavite nije toliko popularna pa ne dobijete svu tu hvalu i tantijeme i sve cure jednostavno nestanu. Onda stanete razmišljati ' Moram svoju sljedeću stvar napraviti komercijalnijom poput moje prve stvari', e tu stvari krenu po zlu. Ono što bi se trebali zapitati je ' Tko sam ja? Zašto radim ovu traku? Koja je moja umjetnička svrha?'."

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Load the next article...
Loading...
Loading...