Search Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Elektonička glazba kakvu poznajemo započela je eksperimentima dvije žene

Daphne Oram i Delia Derbyshire radile su u BBC-evoj "Radiofonijskoj Radionici"

  • Mixmag Adria
  • 6 February 2018

Prije sintesajzera i elektroničke glazbe kakve poznajemo, dvije zaposlenice BBC-a, Daphne Oram i Delia Derbyshire radile su kao inžinjerice zvuka u BBC-evoj "in-house" Radiofoniskoj Radionici u studiu u Maida Valeu u Londonu.

Studio je otvoren prije 60 godina, i tada nije baš svima na BBC-u bila jasna njegova uloga.

No njihovi eksperimenti sa zvukom promijenili su glazbu koja se skladala za film. Daphne Oram je imala snažno zanimanje u zvukove koji se ne proizvode tradicionalnim instrumentima zbog čega je odbila poziciju na Royal College of Music.

Nakon nesuglasica sa BBC-em, Oram je napustila BBC i osnovala svoj studio. Izumila je mašinu 'Oramics' koja je koristila film na kojem bi crtala linije i točke koje bi poslije bile pretvorene u zvuk.

U međuvremenu na BBC stiže Delia Derbyshire koja je bila glazbenica i matematičarka. Prije svoje nove pozicije u BBC-u, bila je odbijena za posao u Decci jer nisu primali ženske inžinjere zvuka.

Derbyshire je stvarala glazbu sinkronizirajući mašine s vrpcama različitih brzina.

Obje žene su popoločale put za druge žene u istoj radionici i jedne su od neopjevanih heroina britanske elektroničke glazbe. U toj radionici su stvorene i neke poznate glazbene teme, poput one seriju za Dr. Who iz 1963, brojni džinglovi za radio postaje i tv emisije i još mnogo toga.

70-ih se sve promijenilo u radionici s pojavom modularnog sintisajzera koji je tada imao nevjerojatne sonične mogućnosti, i zamijenio je težak rad Daphne i Delie koje su na razne kreativne načine dolazile do zvukova.

Ostavština je i dalje tu s Radiophonic Workshop bendom koji je još uvijek na turneji, a njome su inspirirane i nove generacije elektroničkih glazbenika poput Aphex Twina, StereoLaba, Coldcuta i drugih.

Više pogledajte u videu u nastavku.

Load the next article
Loading...
Loading...