Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Hip Hop čini sir boljim!

Sir ima bolji okus dok sluša glazbu

  • Mixmag Adria
  • 27 March 2019
Hip Hop čini sir boljim!

Nedavni eksperiment proveden u Švicarskoj pod nazivom Cheese in Surround Sound pokazao je da izlaganje sazrijevajućeg sira glazbi daje bolji okus.

Studija je sastavljena kako bi se ispitalo kako mikroorganizmi koji daju okus siru mogu reagirati na različite vrste zvučnih valova. Tijekom procedure, devet identičnih koluta Emmental sireva od 22 kilograma stavljeno je u pojedinačne drvene sanduke i izloženo pet različitih glazbenih žanrova i tri različite frekvencije sinusnog vala (visoka, srednja, niska) 24 sata dnevno tijekom šest mjeseci. Jedan od koluta označen je kao kontrolni sir - oduzimajući mu glazbu.

Svakom je komadu sira dodijeljena pjesma koja će se reproducirati u loopu 24 sata tijekom procesa sazrijevanja. Neki od tih pjesama uključivali su Mozartovu "Čarobnu flautu", Led Zeppelinovu "Stairway to Heaven" i Tribe Called Quest - "Jazz (We got got)". Postojao je i techno kolut sira koje je bilo podvrgnuto Vrilovoj traci 'UV' 2011. s Ostgut Ton kompilacije 'Berghain 05'.

Ovi akustični koluti sireva zatim su podvrgnuti ispitivanjima prehrambenih tehnologa sa ZHAW Sveučilišta primijenjenih znanosti u Zürichu. U svojim nalazima, ovi su prehrambeni tehnologi zaključili da "sirevi izloženi glazbi imaju općenito blag okus u usporedbi s kontrolnim uzorcima". Također su zaključili da je kolut sira izložen šest mjeseci ravnomjerno A Tribe Called Quest pjesmi imao "osjetno jači miris i jači, voćniji okus od ostalih testnih uzoraka".

Ti nevjerojatni rezultati pokazuju nam kako bioakustički utjecaj zvučnih valova utječe na metaboličke procese u siru. Nenormalno.

Sirevi su zatim predstavljeni panelu visokokvalificiranih kulinarskih porotnika u slijepom testu okusa, koji su svi značajno favorizirali hip hop Emmental. Panel je utvrdio da su sirevi koji su bili izloženi niskim frekvencijama bili slađi od ostalih.

Tijekom razgovora za NPR-om, ljubitelj sira i organizator eksperimenta Beat Wampfler je rekao kako nije bilo tako velike razlike između rock 'n' roll sira i techno sira.

Slavni švicarski kuhar Benjamin Luzuy izrazio je zadovoljstvo eksperimentom: „Za kuhare poput mene ovi rezultati su fascinantni. To nam otvara nove puteve u smislu kako možemo raditi kreativno s hranom u budućnosti “.

Cijelu studiju možete pogledati ovdje.

[via: NPR]

Loading...
Loading...