Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Hrvat uvodi revoluciju na svjetsko tržište tenisica

Njegov izum obožavaju Eminem i Snoop Dogg

  • Mixmag Adria
  • 23 November 2017
Hrvat uvodi revoluciju na svjetsko tržište tenisica

Prvi izmjenjivi jezici za tenisice na svijetu hrvatski su izum za koji vjerojatno mnogi Hrvati još nisu čuli. Zato velika svjetska imena jesu. I oduševljeni su.

Ideju je Zagrepčanin Željko Hudoletnjak počeo razvijati još 90-ih, dok je imao samo šest godina, a svoj startup koji je nazvao Original Licks pokrenuo je kako bi mogao omogućiti promjenu izgleda svake tenisice te ih tako personalizirati, bez potrebe kupnje novog para.

No, jezici još nisu

proizvedeni, pa je prije nekoliko dana pokrenuta crowdfunding kampanja na Indiegogo platformi kojoj je cilj prikupiti 25.000 dolara, koji bi bili dovoljni za pokretanje proizvodnje u Hrvatskoj, a na taj način ujedno i testira tržište. Budući sa svojim Licks zamjenjivim jezicima, koji su ručno izrađeni od eko kože, danas, pak, cilja na veliko američko tržište, u kontaktu je s velikim zvijezdama koje podržavaju njegov brend, poput repera Snoop Dogga, DJ-a Tonyja Toucha koji surađuje s Eminemom, jednog od pionira hip hop kulture Grandmastera Flasha te DJ-a Statika Selektaha koji trenutno radi za Jay Z-jevu produkcijsku kuću.

Željko je ujedno i autor za Aquarius Records, a prije se aktivno bavio produkcijom surađujući s britanskim duom The Chemical Brothers.

"Snoop Dogga sam upoznao prije dvije godine na Fresh Island Festivalu i poklonio sam mu jedan Licks, a on se oduševio. Na kraju smo pola sata pričali o mojem brendu i zaključio je da je izum genijalan. Ja nisam mogao vjerovati da mu se sviđa i mislio sam da je samo pristojan, a on mi je na to odgovorio pitanjem mislim li stvarno da on ima problem nekome reći kada mu se nešto sviđa ili ne." , prepričao je Željko za Jutarnji list.

Cilj mu je učiniti brend viralnim, a to se najbolje postiže kada proizvod promoviraju velike zvijezde. Stoga je u kontaktu i s menadžerima Kim Kardashian, Mark Cubana, vlasnika NBA kluba Dallas Mavericks, ali i s velikim tvrtkama kao što su Supra i Nike. Interes za zamjenjive jezike visine 14,1 cm i širine 10,2 cm koji odgovaraju gotovo svim tenisicama i jednostavno se umeću iznad već postojećeg jezika u tenisici, čini se velik, no nije lako iz Zagreba poslovati s Amerikom.

"Startup smo osnovali ove godine, kao i prvi ured u Zagrebu, no lokacija nas je ograničavala u poslovanju pa smo otvorili i ured u Londonu gdje je dio našeg tima koji ukupno broji 10 mladih entuzijasta, no uskoro je u planu i otvaranje ureda u Americi. ", objašnjava Željko, koji bi zamjenjivi uložak u budućnosti rado oplemenio ugradnjom pedometra, a nada se i dječjoj kolekciji. Međutim, na hrvatskom tržištu ne vidi budućnost.

"Inspiraciju za zamjenjive uloške dobio sam uočivši da veliki brendovi naglašavaju jezike koji su sve veći i veći, a traperice sve uže i uže. Shvatio sam da je to dobar moment da ljudi izraze svoj identitet. Nama u Hrvatskoj nije toliko važno kakve tenisice tko nosi, a u Americi su one statusni simbol, kao kod nas, primjerice, satovi. Bijele tenisice su simbol ulične mode i hip-hopa te dio jedne posebne kulture. Zato mi je drago da sam naišao na odobravanje sudionika te kulture.", rekao je inovator.

Smatra da startup ulagači kod nas nemaju iskustva i baziraju se samo na prihode, premalo se angažirajući u projekt. Zato je on to sve zaobišao i usmjerio se na američko tržište. Željko trenutno piše i knjigu svojih iskustava, za koju se nada da će pomoći mladima sa startupovima.

Ispod pogledajte Original Licks video, a kampanju za proizvodnju možete podržati OVDJE.

Load the next article...
Loading...
Loading...