Search Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Ikonično Banksyevo umjetničko djelo prodano za preko 1 milijuna eura samouništilo se nakon prodaje

"Ide, ide, otišlo..."

  • Mixmag Adria
  • 9 October 2018
Ikonično Banksyevo umjetničko djelo prodano za preko 1 milijuna eura samouništilo se nakon prodaje

Jedan od Banksyevih najpoznatijih komada, Girl with Balloon, prodana je neke večeri u Londonu u aukcijskoj kući Sotheby's za cool 1.18 milijuna eura.

Iako je ova procjena daleka od neuobičajenog kada govorimo o djelima ovog eluzivnog umjetnika, ipak to je nešto što je uslijedilo i dovelo do neočekivanog preobrata.

Samo nekoliko trenutaka nakon, oglasio se alarm, a slika se samouništila prolazeći kroz mehanizam skriven unutar okvira slikarskog platna.

Banksy je na Instagramu objavio fotografiju koja je nastala za vrijeme sjeckanja, fotografirano zajedno s morem iznenađenih lica koja su gledala odvijanje neslane šale. Post je opisao uz: "Ide, ide, otišlo..."

Sotheby's je već dao izjavu kojom diskutira o štosu. Opisali su šalu kao, "svjetska povijest instant umjetnosti", dodajući da je, "sigurno po prvi put u aukcijskoj povijesti da se umjetničko djelo automatski samo-izrezalo nakon što se "našlo pod čekićem"."

"Čini se da nas je Banksy nasamario," izjavio je senior direktor Sotheby's aukcijske kuće i šef Contemporary Arta u Europi, Alex Branczik.

Umjetnina o kojoj je riječ prikazuje djevojku i crveni srcoliki balon. Originalno se pojavila na zidu Great Eastern Streeta u Londonu, a prošle godine izglasana je kao omiljeno nacionalno umjetničko dijelo. Brojka je to od 1.18 milijuna eura za koliko je prodano slično Banksyevo djelo na aukciji iz 2008. godine.

Identitet bristolskog uličnog umjetnika Banksya nikada nije bilo službeno potvrđen, no Goldie je prošle godine otkrio umjetnikovo ime u jednom intervjuu, oslovljavajući Banksya kao "Roberta". Također on je samo dao naslutiti njegovo prvo ime, a mnogi pretpostavljaju da se referirao na Roberta '3D' Del Naju iz Massive Attacka.

[Preuzeto od: BBC]

[Photo credit: Sotheby's]

View this post on Instagram

Going, going, gone...

A post shared by Banksy (@banksy) on

Load the next article
Loading...
Loading...