Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

Japanski Techno heroji

Iz Japana s ljublavlju!

  • Mixmag Adria
  • 30 June 2018
Japanski Techno heroji

Detroit se bez kompleksa naziva kolijevkom techno glazbe, no bez japanskih uređaja kao što su Roland i Yamaha, teško da bi taj glazbeni žanr ikad nastao u obliku u kojem ga danas poznajemo. No, Japan nije samo gigantska tvornica opreme za američke i europske elektroničke umjetnike. Naprotiv, ta mala zemlja s golemom kulturnom tradicijom ima svoje techno heroje. Ljude koji su zadužili ne samo Aziju, već i cijeli svijet. Japanskih techno kreativaca ima bezbroj, no doprinos izdvojene trojice je nezamjenjiv.

1 Ken Ishii

Ken je toliko utjecajan da je kompanija Citizen izradila posebnu liniju satova s njegovim imenom. Citizen Independent 1481010 D380 - Ken Ishii special edition. Legendarna etiketa R&S probila je Kena na europsko i svjetsko tržište u trenutku kada je objavio singl Extra. Bilo je to još 1995.Extra je singl koji je zablistao uz fenomenalni manga video spot u režiji Koji Morimota, direktora animacija na kultnom animiranom filmu Akira. Video spot je osvojio i MTV nagradu po izboru međunarodnih gledatelja MTV Japan, a sve čega se je taknuo obilježilo je povijest glazbe u superlativima, pa tako i legendarni Ken Ishii - X-Mix - Fast Forward & Rewind. No, Ken nije prestao sa svojim jedinstvenim stvaralaštvom, koje ni dan danas nije izgubilo svoj karakter.

2 Takkyu Ishino

Čak i da iza njega ne stoje radovi s Denki Groove, jednom od najvažnijih electro pop skupina u Japanu, Ishino je zadužio svoju zemlju nastupima na berlinskom festivalu Love Parade, Mayday itd. No, da još je tu i Denki Groove, nezamijenjivi bend koji mnogi nazivaju japanskom verzijom Kraftwerka. Ova je usporedba temeljena isključivo zbog njihovog utjecaja na japansku scenu, no nikako zbog zvuka i koncepta koji je 100% originalan. Denki Groove je nesputani izraz slobode, a zbog svojeg scenskog nastupa ponekad graniči i s Cabaretom!

3 Fumiya Tanaka

Tijekom dvadesetgodišnje karijere DJ-a i producenta, Fumiya Tanaka je najplodonosniji umjetnik japanske techno scene. Od kad se je preselio u Berlin, Tanaka redovito nastupa u vodećim klubovima kao što je Panorama Bar, te festivalima u Engleskoj, Francuskoj, Rumunjskoj i Rusiji. Tanaka svoje najbolje radove objavljuje na vlastitoj etiketi Sundance, a Iako je stalno prisutan na europskoj sceni, Fumiya nije zaboravio užitak sviranja pred japanskom publikom. S vremena na vrijeme svira svoje duge setove u legendarnoj dvorani Liquid Room, a tamo redovito nastupa svake Nove godine!

Load the next article...
Loading...
Loading...