Search Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Kako je srpski turbofolk postao gay

"Homoerotična zemlja fantazije"

  • Mixmag Adria
  • 5 February 2018
Kako je srpski turbofolk postao gay

Calavert Journal, nagrađivani online magazin kojem je cilj istraživati kulturu i kreativnost Istočne Europe, Balkana, Rusije i Centralne Azije objavio je zanimljivu varijantu članka koji je originalno objavljen 2014. na Balkanistu, portalu za politiku, analizu, kulturu i kritiku.

Prema njima, turbofolk je "više gay nego ikada prije". Iako se taj žanr asocirao s kriminalcima i nacionalistima, sada se osjeti definitivna gay estetika u mainstream video spotovima nekih od najvećih hitova.

Dejan Milićević (ne taj Dejan na kojeg ste prvo pomislili), redatelj koji je otvoreno gay, stoji iza mnogih spotova turbofolka poput onog Seke Aleksić 'Tamo Gde Si Ti' i 'Soba 22'.

"Vjerujem da mnoge ove pjesme rade gay ljudi. Ako ne, zašto bi bile popularne na gay mjestima u Srbiji?" - rekao je jedan mladi gay klaber kojeg je 2009. intervjuirala Marija Grujić.

U članku se navode brojni primjeri pjesama sa spotovima čijim sadržajem prevladavaju razgolićeni mladići, spot 'Kako Posle Mene', pjevačice Nikolije koja odbija zgodnog poslovnog muškarca zbog druge žene i još mnogo toga.

Slažete li se da je turbofolk queer?

Cijeli feature Calavert Journala pročitajte ovdje.

Load the next article
Loading...
Loading...