Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Ketamin bi mogao postati najefektivniji lijek za depresiju

Znanstvenici tvrde kako je ovo "najznačajniji napredak za mentalno zdravlje u posljednjih pola stoljeća"

  • Mixmag Adria
  • 3 February 2016
Ketamin bi mogao postati najefektivniji lijek za depresiju

Izvješća kažu kako se ketamin približava ideji da ga se počne koristiti kao službena terapija za depresiju.

Kako piše Washington Post, stručnjaci tvrde kako klinička upotreba ove droge "poništava suicidalne misli", a također i kako ima "ogroman antidepresivni učinak", popravljajući funkcionalnost mozga.

L.Alison McInnes, psihijatrica iz San Francisca nazvala je ketamin "sljedećom velikom stvari u psihijatriji", a brojni sveučilišni zdravstveni centri u SAD-u, uključujući i Yale, ponudili su nebrendirane terapije ketaminom za one čija je depresija vrlo jaka.

McInnes procjenjuje da će APA (American Psychiatric Association) stati iza medicinske upotrebe ketamina već u prvoj polovici ove godine. Proces liječenja uključivat će upotrebu 6 doza kroz vremensko razdoblje od dva tjedna, a očito je da će efekti moći prepoznati "nakon nekoliko minuta ili sati."

Enrique Abreu, anesteziolog iz Clevelanda, koristio je ketamin na pacijentima pune četiri godine te je objasnio kako radi i kakav utjecaj ima.

"Nije suptilan i zaista je vrlo očito da će biti efektivan. Reakcije su nevjerojatne. Ova droga je 75 posto efektivna za liječenje depresije, što znači da tri četvrtine mojih pacijenata ozdravi. Ništa u medicini nema tako uspješne brojke.", rekao je Abreu.

Unatoč uspjehu ketamina, na NIMH-u (National Institute of Mental Health) je istraženo da efekti ne traju dovoljno dugo, a medicinsko osoblje vjeruje da će daljnjim istraživanjima doskočiti idealnoj dozi ketamina za medicinsko liječenje.

"Jasno je da je potrebna standardizacija upotrebe ketamina. Još uvijek ne znamo koja bi bila prava doza. Moramo još istraživati. Ipak, mislim da bi ketamin i prije toga trebalo koristiti u istraživanji ili visoko specijaliziranim klinikama.", rekao je Carlos Zarate Jr. s NIMH-a.

[Ilustracija: Francesco Izzo za Nautilus]

Load the next article...
Loading...
Loading...