Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Magične gljive resetiraju depresiju

Tko bi rekao?

  • Mixmag Adria
  • 16 October 2017
Magične gljive resetiraju depresiju

Znanstvenici sa sveučilišta Imprerial College London proveli su studiju koja je otkrila da psilocibin pomaže u resetiranju mozga depresivnih bolesnika. Njihova namjera bila je pogledati putem magnetne rezonance kako spoj, koji se nalazi u čarobnim gljivama, utječe na depresiju.

Svaka od devetnaest testiranih osoba progutala je jednu dozu psihoaktivnog sastojka, pri čemu je svaka pokazivala "nekakav pad depresivnih simptoma u jednom tjednu", navodi se u studiji. Osim toga, činilo se da doživljaj uistinu pruža nekakvo prazno stanje u mozgu sudionika.

"Resetiran sam, ponovno sam se rodio, ponovno pokrenuo", a jedan pacijent je rekao da mu je mozak defragmentiran i očišćen", rekao je dr. Robin Carhart-Harris, voditelj psihodeličnog istraživanja koledža.

Gledajući dublje u MRI skenove, znanstvenici su primijetili da je psilocibin utjecao na dva ključna područja mozga: broj jedan bio je amigdala, koja je postala manje aktivna i time dovela do smanjenja depresivnih osjećaja, a drugi je bio stabilizacija zadanih mreža. Profesor psihijatrije na King's College u Londonu, dr. Mitul Mehta, savjetovao je: "Ono što je impresivno u ovim preliminarnim nalazima jest da su se promjene mozga dogodile u mrežama za koje znamo da su uključene u depresiju, nakon samo jedne doze psilocibina".

Unatoč pozitivnim rezultatima istraživanja, nije prošlo bez mana. Prvenstveno, nije bilo testne skupine za usporedbu rezultata psilocibina. Međutim, sve je veći interes za dubljim studijama o tom pitanju.

Load the next article
Loading...
Loading...