Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

MDMA može "ponovno otvoriti" dio mozga koji se zatvara nakon puberteta

Studija razjašnjuje zašto bi ova supstanca mogla biti korisna u liječenju PTSP-a

  • Mixmag Adria
  • 12 April 2019
MDMA može "ponovno otvoriti" dio mozga koji se zatvara nakon puberteta

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature otkrilo je da MDMA može ponovno otvoriti dio mozga koji je kritičan u razvoju adolescenata kada uče kako se socijalizirati.

Davajući miševima jednu dozu MDMA, pokus je otkrio da glodavci imaju povećanu razinu oksitocina u mozgu i svjedoče o porastu društvenog ponašanja. To je nešto što se obično ne vidi kod odraslih miševa, pokazujući nam da je mozak prilagodljiviji nego što smo mislili.

"Ovo sugerira da smo ponovno otvorili kritično razdoblje u miševima, dajući im mogućnost učenja društvenog ponašanja u vrijeme kada su manje skloni sudjelovanju u takvim ponašanjima", rekao je znanstvenik Gül Döle tijekom razgovora s Newsweekom.

Prema istraživačima, ova nova otkrića imaju velike implikacije za napredak u liječenju određenih stanja mentalnog zdravlja kod ljudi. Korištenje MDMA kao lijeka za PTSP pokazalo se iznimno učinkovitim u posljednjih nekoliko godina nakon što je FDA metodi dao služeni "breakthrough" status 2017. Ako ovo najnovije istraživanje napravi iste rezlutate s ljudskim mozgom, znanstvenici bi mogli saznati koji je razlog visokog učinka.

"Dok razvijamo nove terapije ili određujemo kada dajemo te terapije, važno je znati biološki mehanizam na kojem djeluju", rekao je Dölen.

Prethodne studije su pokazale da MDMA pomaže ljudima izgraditi povjerenje i preboljeti izdaju, te da pomaže parovima u problematičnim vezama. Druga studija iz prošle godine ispitala je društveno ponašanje tako što je MDMA dala hobotnicama.

Cijelu studiju pročitajte ovdje.

[Via: Newsweek]

Loading...
Loading...