Search Show Menu
Home Latest News Menu

Na današnji dan: 23 godine od prvog hrvatskog rave partyja

'Under City Rave' 1993

  • Mixmag Adria
  • 30 October 2016
Na današnji dan: 23 godine od prvog hrvatskog rave partyja

Danas, 30. listopada je 23 godine otkad je Hrvatska vidjela prvi pravi, veliki rave party. Ono što je osobito posebno u vezi tog događaja je da nije bio planirano više od 200, 300 posjetitelja, a na njemu se pojavilo nekoliko tisuća ljudi.

Riječ je o techno rave spektaklu pod nazivom 'Under City Rave' koji se dogodio 1993. godine u tadašnjoj ratnoj Hrvatskoj, pod nazivom 'Under City Rave' ili 'Gotterdamerung' (sumrak bogova). Štoviše, u to vrijeme organizirati takav party, 'težak' tadašnjih 20 tisuća njemačkih maraka, bilo je nešto što se do tada nije nikada dogodilo.

Ono što je prethodilo velikom 'Under City Rave'-u nije bilo značajno, no istina je da je scena bila u začetku i da je postojao trud da se nešto organizira te da se krene u izgradnju scene. U to su vrijeme Damir Cuculić i Irena Šćurić imali emisiju 'Top DJ Mag' s kojom su krenuli 1992. godine, a u međuvremenu su odlazili i u inozemstvo, uspostavljali kontakte s DJ-ima te radili intervjue s njima.

Hip-hop i elektronska glazba je već u svijetu uzela maha, no u Hrvatskoj je još uvijek sve bilo u povojima. Tako je ekipa malo, pomalo došla na ideju kako je vrijeme da se u Hrvatskoj organizira jedan malo veći event. Ono što se od te ideje izrodilo, nitko od njih, a niti nitko od tada malobrojne publike nije očekivao.

Prostor u Tunelu koji spaja Mesničku i Radićevu ulicu te koji je nedavno obnovljen, ustupio je Muzej suvremene umjetnosti,

"Kada je Mate Galić došao, nije mogao vjerovati. Rekao je da niti u Berlinu, niti u cijeloj Njemačkoj ne bi mogli takav prostor dobiti na korištenje.", rekao je Damir Cuculić, jedan od organizatora.

Cijelu priču o 'Under City Raveu' možete pročitati ovdje, a kako je HTV izvijestio o ovom događaju svojevremeno, pogledajte ispod.

Load the next article...
Loading...
Loading...