Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

New Beat? WTF?

Gotovo zaboravljeni belgijski glazbeni žanr

  • Mixmag Adria
  • 19 June 2018
New Beat? WTF?

Pri nedavnoj posjeti Belgiji u razgovoru s današnjim partijanerima shvatili smo da prosječni belgijski klinci nemaju pojma o kulturnom nasljeđu njihove zemlje i utjecaju koji je ona imala na elektroničku glazbu.

Dok je u Detroitu techno bio u povojima, Belgijanci su plesali na svoj način, odijevali se na svoj način i slušali ritmove koji su nastajali u njihovim najvećim gradovima kao što su Bruxelles, Antwerpen i Gent. Glazbu koja je miješala EBM (electro body music) sa stilovima kao što su acid i Balearic.

1 A Split Second - Flesh (1986)

DJ koji je prethodio nastajanju žanra bio je legendarni Fat Ronnie iz Antwerpena, koji bi singlove koji su bili predviđeni za puštanje na 45 okretaja puštao na 33. Usporene ploče rijetko su prelazile 110 BPM-a, kako bi stvorile hipnotičku atmosferu. Legenda kaže da je Ronnie završio u zatvoru zbog problema s drogom, no legenda do danas nije službeno potvrđena.

2 Tragic Error - Tanzen (1989)

Za razliku od legende belgijska je publika navodno bila sasvim čista.

- Publika u Belgiji se nije drogirala i brza nam house glazba nije prolazila, pa smo zato usporavali ploče - tvrdio je Marc Grouls, jedan od pionira žanra.

U većinski katoličkoj Belgiji, većina je New Beat singlova nabijena erotikom i temom seksualnosti, što je new beat pretvorilo u pokret otpora sustavu tradicionalnih vrijednosti.

3 Confetti's - The Sound Of C (1989)

Load the next article...
Loading...
Loading...