Search Menu
Home Novosti Menu
Tech

Nintendo NX: Sve što znamo o novoj konzoli

Izlazak nove kućne konzole NX predviđen za 2017. godinu

  • Mixmag Adria
  • 28 April 2016
Nintendo NX: Sve što znamo o novoj konzoli

Nitendo je najavio nekoliko velikih vijesti, nova kućna konzola tvrtke kodnog imena NX, izlazi u ožujku 2017. godine na globalnoj razini. To je brz zaokret nakon Wii U, koji je lansiran u studenom 2012. godine. Međutim, iako izlazi za nešto manje od godine dana, vrlo malo znamo o tome što je zapravo NX. Nintendo je vrlo tih kad je u pitanju uređaj, ali zahvaljujući brojnim izvješćima i glasinama, možemo barem povezati neke informacije o Wii U nasljedniku.

Hardver

Jedino što je Nintendo doista rekao o NX-u je da će biti vrlo različit od posljednje dvije konzole tvrtke. "Uvjeravam vas da ne radimo na sljedećoj verziji Wii-ja ili Wii U-a, U pitanju je nešto jedinstveno i drugačije." rekao je predsjednik Nintenda, Tatsumi Kimishima u intervjuu prošle godine. Moramo se odmaknuti od tih platformi u cilju da napravimo nešto što će se svidjeti našoj bazi potrošača. Uređaj je također nazvao ''sljedećim korakom u njihovoj posvećenoj strategiji uređaja, koja je srž i primarni fokus njihovog poslovanja''.

No, kako će NX zapravo izgledati? Prema izvješću iz The Wall Street Journala iz listopada, uređaj će "vjerojatno uključivati i konzolu i barem jedan mobilni uređaj koji bi se mogao koristi kao spona s konzolama ili izvađen za odvojenu uporabu''. Ovo sugerira da će to biti neka vrsta hibridne konzole/prijenosnog uređaja koji spaja dvije strane Nintendo poslovanja. U stvari, bivši predsjednik Nintenda, Satoru Iwata, koji je preminuo prošle godine, 2013. godine je otkrio da su se R & D grupe tvrtke za ručni i konzolni gaming spojene u jedan odjel.

U istom WSJ izvješću se također navodi da će NX imati "vodeće industrijske chipse" koji će ga staviti u ravninu s konzolama kao što su Xbox One i PlayStation 4. Japanski list Nikkei Shimbun, u međuvremenu je izvijestio kako bi uređaj mogao imati operativni sustav temeljen na Androidu.

S obzirom da je Nintendo stroj, tu je bilo mnogo nagađanja o tome kakav će kontrolor biti. Nintendo nije tvrtka koja se boji eksperimentirati s novim vrstama kontrolera, uostalom, inače ne bismo imali zanimljivosti poput Wii daljinskog ili Wii U Gamepada. U prosincu prošle godine pojavio se Nintendo patent za neobični, eliptični kontroler koji je gotovo u potpunosti osjetljiv na dodir i koji bi mogao potencijalno podržati 3D bez naočala, baš kao i 3DS.

Prošli mjesec procurila je šačica vizuala koji su sugerirali kako je dizajn stvaran, no na kraju se ispostavilo da su lažni. To nužno ne znači da Nintendo ne stvara nešto slično, tvrtka je navodno prvi kupac koji koristi Sharpove 'Free-Form Displays', zaslone koji se mogu rezati u bilo koji oblik.

Igrice

Isto izvješće WSJ-a iz listopada tvrdi da Nintendo već distribuira razvojne setove, koje hardverski programeri koristite kako bi stvorili igrice za NX. Unatoč tome, vrlo malo programera je potvrdilo kako stvaraju igrice za konzole. Znamo da je Dragon Quest XI, sljedeći ulazak u Square Enixovu RPG seriju, planiran za NX (također dolazi na PS4 i 3DS, kad god izađe).

Izvan toga, znamo samo za jednu igricu, ali velika je. Nintendo je otkrio da nadolazeća, trenutno bez naziva, Legend of Zelda igrica dolazi i na NX-u. Igra je izvorno trebao doći na Wii U-u 2015.godine, prije nego što je izlazak odgođen do 2016.godine. Sada iz Nintenda javljaju kako će igrica izaći istovremeno preko Wii U-a i NX-a, 2017.godine. To je slična strategija korištena za The Legend of Zelda: Twilight Princess. Izvorno Gamecube, Twilight Princess na kraju je objavljena i na GameCubeu i Wii-ju, s novim značajkama kontrole pokreta dodane na Wii verziji. Za novu Zelda igricu, Nintendo kaže kako su ''obje verzije igrice već u razvoju".

Budućnost

Iz Nintenda kažu kako će objaviti više informacija o NX kasnije ove godine, iako nisu potvrdili kada točno. Začudo, ipak, konzola neće biti prikazana na najvećem sajmu industrije. "NX neće biti prezentiran na predstojećem E3 video game sajmu u Los Angelesu u lipnju, ali biti će predstavljena kasnije ove godine", izjavili su iz tvrtke. Umjesto toga, prisutnost Nintenda na E3 biti će usmjerena isključivo na Legend of Zelda, ali samo u verziji za Wii U.

[Izvor: TheVerge]

Load the next article
Loading...
Loading...