Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

No Sleep Novi Sad 2017: Svjetski klubovi na Exitu

Svake noći, drugi klub

  • Mixmag Adria
  • 20 March 2017
No Sleep Novi Sad 2017: Svjetski klubovi na Exitu

No Sleep Novi Sad pozornica i ove godine će svake noći na EXIT festivalu publiku uvoditi u drugi svjetski klub.

Magiju koju određena kultna mjesta imaju ne čine ni cigle ni žbuka, već poseban duh, bogata povijest i program koji se za ovu godinu pažljivo spremao još od početka prošle jeseni. Ovu nepogrešivu formulu prošlog ljeta su i u praksi pokazali trodesetljetni simbol Barcelone, klub Nitsa, berlinska techno institucija Tresor te čuveni pariški klub Concrete čija je noć bila apsolutno antologijska pred veliko finale koje su združeno izveli bečki Grelle Forelle i beogradska techno katedrala Drugstore. Ove godine, u dobro poznatom rovu iza Arene, od 6. do 9. srpnja, na popisu su četiri nove noći bez sna!

Već na samom početku očekuje nas velika proslava jer jubilarnih 30 godina glazbe bez kompromisa slavi čuveni Sub Club iz Glasgowa.

Popularno nazvan i "Najvećim malim klubom na svijetu". Među prvima su prepoznali Daft Punk, a sve bi to bilo nemoguće bez rezidenata kao što su legendarni duo Harri and Domenic čiji se Sub Culture održava svake subote već 25 godina, što ju čini najdugovječnijom rezidencijom na svijetu. Škotska podmornica uplovit će na tvrđavu u četvrtak 6. srpnja u okviru "30 Years of Sub Club" turneje s kojom će uz Novi Sad obići i London, Berlin, Barcelonu, Amsterdam, Atenu, Oslo i druge destinacije.

Nakon Tresora prošle godine, stiže još jedan monolit svjetske techno kulture, klub koji bez prestanka radi skoro dva i pol desetljeća -Fuse iz Brisela.

U njemu su sredinom 90-ih vrtjeli Carl Cox, Laurent Garnier, Sven Väth i Richie Hawtin, a danas pohode nove zvijezde kao što su Psyk, Antigone, Francois X i Bjarki. Rezidentica kluba je DJ-ica u vrtoglavom usponu Charlotte De Witte, koja nastavlja priču koju je prije čak 23 godine započeo simbol ovog kluba, legendarni Pierre. Iz iste kuhinje kao i klub, samo godinu dana kasnije nastao je i čuveni "I Love Techno" festival čiji su prvi izvođači te 1995. bili Daft Punk, Dave Clarke i Jeff Mills. Fuse je rezerviran za petak.

U subotu na tvrđavi svoja vrata širom otvara omiljeni londonski centar zbivanja - Corsica Studios.

Epicentar umjetničkog života Londona slavi svoj 15. rođendan, a domaćini ove žurke bit će organizacija Avant Garde koja je samo u protekle tri godine u Londonu predstavila neke od najuzbudljivijih umjetnika kao što su Pantha Du Prince, Royksopp, Modeselektor, Function, Pachanga Boys i brojni drugi. Istovremeno je i kulturni centar, galerija, kreativni hub i mjesto koje okuplja suvremeno umjetničko jezgro grada na Temzi. Ovo mjesto s DIY filozofijom izraslo je u pravi fenomen i tamo danas vole nastupati i Thom Yorke, Jamie xx, Hot Chip, James Murphy ili Little Dragon. Björk je tamo izvela svoj DJ set iznenađenja, a Radiohead u Corsici organizira i promocije albuma. I Jeff Mills je baš tamo obilježio 20 godina svoje izdavačke kuće Axis u devetosatnom setu nakon kojeg su, kako to opisuje Pitchfork, "i odrasli ljudi pustili suze".

Finale 9. srpnja bit će vrlo emotivno, jer se na tvrđavi ponovno okuplja cijela obitelj: Concrete se vraća na EXIT.

Nakon što su Parižani prošle godine u "izvidnicu" došli u četveročlanom sastavu, ovog ljeta se galska ekspedicija vraća u duplo većem broju. Klub je nastao spontano iz jedva-legalnih raveova na raznim lokacijama od kojih je, nakon jedne racije, finalna odluka pala na gabaritni šlep s tri palube, usidren u centru Pariza. Na početku, prije pet godina, žurke su počinjale u 7 ujutro nedjeljom i trajale do 2 sata iza ponoći. Poslije su uvedeni i ostali dani, a zatim i cjelonoćni termini, dok na kraju 8. ožujka ove godine gradonačelnica Pariza nije osobno podržala da Concrete dobije 24-satnu dozvolu za rad čime je proglašen institucijom od značaja za cijeli grad. Concretovci imaju i vlastitu izdavačku kuću, kao i sve popularniji Weather festival, a njihovi rezidenti danas su već etablirani izvođači s gusto zbijenim festivalskim kalendarima.

Lista odabranih izvođača za svaki klub pojedinačno bit će objavljivana u sljedećim danima, a nakon Beograda, Barcelone i Beča, uskoro će biti objavljeni i prvi No Sleep događaji u Londonu i Briselu, ali i potpuno novo, morsko izdanje No Sleep pozornice na ovogodišnjem Sea Dance festivalu.

Load the next article...
Loading...
Loading...