Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Nova opasna droga stigla u regiju

Blow

  • Mixmag Adria
  • 8 November 2017
Nova opasna droga stigla u regiju

Nova opasna droga iz skupine sintetskih kanabinoida, na tržištu poznata pod nazivom Blow, stigla je i u Hrvatsku.

Prvi put je zaplijenjena na području Osječko-baranjske županije tijekom proteklog ljeta.

Radi se o psihoaktivnoj tvari iz generacije sintetskih kanabinoida, a prodaje se kao biljna mješavina u crno-žutim plastičnim omotima. Dizajnirana je kako bi oponašala učinke kanabisa, ali je mnogo opasnija. U Europi je već odnijela nekoliko života.

Simptomi trovanja su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, tjeskoba… U slučaju pretjerane konzumacije čak i smrt.

Naime, među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni sintetski kanabinoidi (oko 60 posto), znatno otrovniji, a zlouporaba je povezana s brojnim trovanjima pa čak i smrtnim slučajevima.

Korisnici uglavnom i ne znaju što su uzeli niti kako će djelovati. Snažni psihostimulans, sintetski kation alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva u Europi. Nove psihoaktivne tvari su pronađene u proizvodima koji se na tržištu prodaju kao zamjene za lijekove, kao što su to primjerice benzodiazepini.

Velika prijetnja u novije vrijeme je i opskrba drogama preko interneta, jer nabava novih droga tim putem postaje sve veća, a kontrola je vrlo teška, navodi se u Europskom izvješću o drogama.

Load the next article...
Loading...
Loading...