Search Menu
Home Novosti Menu

Nova varijacija ketamina dobiva odobrenje od FDA za liječenje depresije

"Najveći napredak u liječenju depresije od Prozaca"

  • Mixmag Adria
  • 7 February 2019
Nova varijacija ketamina dobiva odobrenje od FDA za liječenje depresije

Još u srpnju 2017. godine,prvo ispitivanje ketamina za depresiju na svijetu pokazalo se kao "nevjerojatno učinkovito" u liječenju starijih pacijenata. Droga, koja se često naziva i Special K, popularna je supstanca koja je pronašla klupsku kulturu, ali nedavne probojne studije i razvoj kemijskih varijacija ketamina pokazale su da je ova droga moćan alat koji može pomoći spasiti živote i omogućiti ljudima da žive život do najvećeg potencijala.

Prema Bloombergu, američki Food and Drug Administration (FDA) očistio je put da prvi lijek na bazi ketamina, od tvrtke Johnson & Johnson, dobije odobrenje već u ožujku 2019. Ketaminska varijanta, nazvana esketamin, mogla bi postati prvi antidepresiv brzog djelovanja za suicidalne pacijente i "depresije otporne na liječenje". Dok liječnici još uvijek nisu sigurni u dugoročne učinke lijeka, a više pokušaja treba provesti kako bi došli do korijena njegove učinkovitosti, mnogi liječnici misle da esketamin može biti "najveći napredak u liječenju depresije od Prozaca".

Priča objavljena u Bloombergu govori o višestrukim osobama koje su imale koristi od liječenja ketaminom i kako se ubrzani razvoj ovog novog lijeka koristi za suzbijanje nevjerojatnih porasta stopa samoubojstava u Sjedinjenim Državama (porast za 33 posto u posljednjih 20 godina).

Lijek esketamin pruža "gumb za brzi molekularni reset za mozak oštećen stresom ili depresijom". U početku razvijen kao intravenski lijek, Johnson & Johnson je razvio nazalno rješenje koje ima isti učinak. Početno istraživanje lijeka uključivalo je 68 osoba s visokim rizikom koji su svi bili antidepresivi i drugi tipovi liječenja - na aktivno suicidnim pacijentima se nisu koristili placebo lijekovi. Od onih koji su dobili esketamin, za 40% se smatralo da "više nisu u opasnosti da počine samoubojstvo u roku od 24 sata".

Dok se liječnici i investitori natječu kako bi saznali više o ovom navodnom čudotvornom lijeku, zabrinutost ostaje da nova kriza zlostavljanja - slična onoj u trenutnoj krizi opioida - može nastati nakon odobrenja te supstance.


Pogledajte zadivljujuću priču koja stoji iza ovih uspješnih studija ovdje.

Saznajte više o živopisnoj ketaminskoj povijesti ovdje.

Loading...
Loading...