Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Novo istraživanje pokazalo da štakori nakon alkohola žude za kokainom

Party životinje

  • Mixmag Adria
  • 6 November 2017
Novo istraživanje pokazalo da štakori nakon alkohola žude za kokainom

Ispada da štakori mogu biti baš poput ljudi (ili obrnuto, nismo više sigurni) te ispada da nakon pića baš vole malo slatkiša za nos.

Naime, u nedavnom je istraživanju provedenom na Sveučilištu Columbia otkriveno da su štakori kojima je davan alkohol 10 dana zaredom, a nakon toga kokain, razvili žudnju za drogom, kakva se inače povezuje s ovisnošću.

Povezani s kokainom preko poluge koja intravenozno odvaja doze kokaina, znanstvenici su doznali da su štakori koji su dobili alkohol pritisnuli polugu 58 puta, dok su štakori koji nisu dobili alkohol, pritisnuli polugu 18 puta.

Štakori su se toliko naviknuli na kokain da ih čak ni elektro šokovi koji slijede nakon pritiskanja poluge nisu odvratili od doziranja droge.

Mozak štakora je, naravno, različit od ljudskog, no istraživanje donosi neke zanimljive zaključke o ulozi alkohola u ovisnosti o težim supstancama, pa liječnica Nora Volkow kaže kako pomaže "zacementirati valjanost hipoteze".

Kokain je droga koja se štakorima očito jako sviđa, jer je 2012. provedeno istraživanje u kojem je otkriveno kako zbog njega uživaju u jazzu. Prave party životinje.

Load the next article...
Loading...
Loading...