Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Novo istraživanje pokazalo kako uzorci slušanja glazbe kod tinejdžera određuju njihov odrasli ukus za glazbu

Naš glazbeni ukus na vrhuncu je tijekom tinejdžerskih godina

  • Mixmag Adria
  • 16 February 2018
Novo istraživanje pokazalo kako uzorci slušanja glazbe kod tinejdžera određuju njihov odrasli ukus za glazbu

Nedavno objavljeni članak u The New York Timesu analizira Spotify podatke kako bi procijenio u kojoj mjeri godina rođenja utječe na slušateljske glazbene preference, a kako pokazuju rezultati istraživanja, tinejdžerski uzorci slušanja daleko su od pukih faza.

Istraživanje je proveo Seth Stephens-Davidowitz, a pokazalo je da glazbene odluke dane tijekom tinejdžerskih godina nisu samo utjecajne, već formativne za glazbeni ukus kao odrasle osobe.

Studija je procijenila svaku Billboardovu pjesmu koja je izdana između 1960. i 2000. godine kako bi se postigla veća određenja, tj. da je glazbeni ukus uglavnom uspostavljen u dobi od 13-16 za muškarce. U prosjeku, muškarci su imali 14 godina kada je njihova omiljena pjesma objavljena. Stephens-Davidowitz ponudio je Radioheadov singl "Creep" iz 1993. godine kao primjer: podaci Stephens-Davidowitzja otkrili su da je pjesma 164. najpopularnija pjesma među 38-godišnjim ljudima koji bi bili otprilike 14 godina kada je singl izašao.

Najznačajnije razvojno razdoblje glazbenog ukusa u žena došlo je u dobi između 11 i 14 godina. Žene su, u prosjeku, najvjerojatnije imale 13 godina kada je izašla njihova omiljena pjesma. Podaci su također pokazali da utjecaji djetinjstva imaju veći utjecaj na žene u konstituiranju glazbenog okusa nego muškarcima. Stephens-Davidowitz navodi The Cureov singl 1987 "Just Like Heaven" kao još jedan primjer koji je povezan s nalazima studije. "Just Like Heaven" je popularna pjesma među ženama u dobi od 41 godine, a te bi žene imale 11 godina u vrijeme izdavanja pjesme.

Studija Stephens-Davidowitza naposljetku je zaključila kako glazba koju slušaju žene i muškarci u ranim 20-ima samo je "upola utjecajna" u izgradnji odraslog glazbenog ukusa kao što je glazba koju su slušali tijekom tinejdžerskih godina, kao što bi i sami slušatelji mogli to naočigled primjetiti u svojim Spotify playlistama.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Izvor: The Verge

Load the next article...
Loading...
Loading...