Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Oregon dekriminalizirao LSD, ecstasy, kokain i heroin

Američke države širom zemlje glasale su za ublažavanje različitih zakona o drogama

  • Mixmag I Foto: Mixmag
  • 6 November 2020
Oregon dekriminalizirao LSD, ecstasy, kokain i heroin

Oregon je postao prva američka država koja je dekriminalizirala posjedovanje svih droga, uključujući LSD, ecstasy, kokain, heroin i metamfetamin. Zakon koji čini prekretnicu u pristupu drogama poznat je i kao Mjera 110 a izglasan je početkom tjedna. Podržale su je skupine za reformu kaznenog pravosuđa. Umjesto zatvorske kazne, svatko tko bude uhvaćen s malim količinama teških droga bit će kažnjen samo s novčanom kaznom od 100 dolara ili će biti upućen na liječenje odnosno odvikavanje, što će se financirati milijunskim prihodima od poreza koje je stvorila legalna industrija marihuane u Oregonu. Halucinogene gljive također će se legalizirirati - nakon izglasavanja Mjere 109, kojom se licenciranim proizvođačima omogućava prodaja tih proizvoda.

Kassandra Frederique, izvršna direktorica Drug Policy Alliancea sa sjedištem u New Yorku, rekla je: “Bila je ovo iznimno važna noć za reformu politike droge. Vjerojatno najveći udarac ratu protiv droga do danas; Oregon je postao prva država u državi koja je dekriminalizirala sve droge.” I u drugim američkim državama su ublaženi zakoni o drogama, uključujući New Jersey, Montanu, Južnu Dakotu i Arizonu koji su legalizirali rekreacijsku marihuanu za odrasle, dok su Mississippi i Južna Dakota legalizirali medicinsku marihuanu.Predstavnica New York Housea Alexandria Ocasio-Cortez pohvalila je taj potez, napisavši na Twitteru: “Sve pohvale napornom radu lokalnih organizatora koji su uspješno priveli kraju borbu za legalizaciju i dekriminalizaciju marihuane i ostale droge.”

U svojoj izjavi Kassandra Frederique pozvala je na daljnje mjere u ublažavanju rata protiv droga, dodajući: “Ankete pokazuju kako 67% Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane, uključujući 55% republikanaca. Ipak, kontinuirano provođenje zakona o zabrani marihuane odgovorno je za više od 500 000 uhićenja svake godine u Sjedinjenim Državama, što nesrazmjerno utječe na Crnce, Latinose i manjine. Te su pobjede ključne za reformu zakona o marihuani u drugim državama i na saveznoj razini. Oni pokazuju da je reforma održiva izvan istočne i zapadne obale, uključujući i neke od regija koje su najteže pogođene ratom protiv droga, poput juga i srednjeg zapada. Moramo ići dalje od reforme zakona o marihuani. Naša zemlja još uvijek uhićuje jednu osobu svake 23 sekunde zbog posjedovanja droge. Naš posao neće biti završen dok ne okončamo sva uhićenja zbog posjedovanja droge, popravimo štetu nanesenu brisanjem evidencija o uhićenjima i dok ne reinvestiramo u zajednice oštećene policijskim rasno uvjetovanim napadima.”

Loading...
Loading...