Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Organizator Fyre Festival fijaska osuđen na šest godina zatvora

Fyre saga došla do gorkog kraja

  • Mixmag Adria
  • 13 October 2018
Organizator Fyre Festival fijaska osuđen na šest godina zatvora

Konačno je gotovo. Presuda je pala. Billy McFarland, 26-godišnji utemeljitelj fijaska zvanog Fyre Festival, provest će idućih šest godina svog života u saveznoj kaznionici.

U ljeto 2017. godine, McFarland je uhićen i optužen za prijevaru za koju se na sudu u oktobru izjasnio kako nije kriv.. U martu 2018. godine McFarland se predomislio i priznao krivnju za dva slučaja prijevare. Podnio je svoje zahtjeve s Komisijom za vrijednosne papire (SEC) u srpnju u iznosu od 27,4 milijuna dolara u lažnim sredstvima koje je prikupio od ulagača Fyre Festivala. Naređeno mu je da preda više od 26 milijuna dolara.

Kapital koji je uspio podići za ovaj "jednom u životu" glazbeni festival potrošen je na raskošan način života McFarlanda, sa stanom u potkrovlju na Manhattanu i njegova putovanja do luksuznih odredišta privatnim zrakoplovom prije katastrofalnog događaja.

McFarland se također izjasnio krivim za dvije dodatne optužbe - za bankovne prijevare s ulaznicama i za pisanje čeka koristeći ime i broj računa jednog od svojih zaposlenika bez odobrenja.

Sve zajedno je ispalo ono što je američki državni odvjetnik Geoffrey Berman opisao kao "uznemirujući uzorak prijevare".

Tim koji je vodio tužiteljstvo protiv McFarlanda nazvao ga je konzumerskim prevarantom i zatražio da McFarland služi između 11 i 14 godina zatvora.

"Optuženi je serijski prevarant i do danas, njegova prijevara, poput kruga, nema kraja", izjavio je sudac Naomi Reice Buchwald u obraćanju svojoj sudnici na Manhattanu. Rekla je i da je "g. McFarland bio nepošten većinu svog života" i da je "jedinstven u sjećanju ovog suda".

Prilikom obraćanja sudnici, McFarland je rekao da zna da je "izdao povjerenje svojih investitora, mojih klijenata, moje obitelji" i utvrdio da je kazna "krajnje gorka stvarnost".

Kao pregled onog što već znamo, Fyre Festival organizirali su Ja Rule i Billy McFarland, tvrtka Fyre Media. Razvili su sliku luksuza zahvaljujući značajnoj kampanji društvenih mreža u kojoj su slavne osobe objavljivale na Instagramu sve dobrote Fyre Festivala. Ulaznice su kretale od četiri do 12 tisuća dolara, a na line upu su trebali biti Major Lazer, Disclosure, Skepta, Kaytranada i još mnogi drugi. Umjetnici bukirani za nastup na vrijeme su se povukli prije samog održavanja festivala ali bez da su to znali posjetitelji istog.

Kad su posjetitelji stigli, zatekli su potpuni fijasko - susreli su se s praznom plažom, užasnim uvjetima šatora te kruhom i sirom kao obrokom.

Dokumentarna serija o debaklu festivala - koja će pokušati objasniti cijeli fijasko - bit će dostupna na Hulu mreži 2019.

Load the next article
Loading...
Loading...