Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Otpadna voda u Amsterdamu sadrži najviše ecstasya u Europi

Nedavna studija ispitivala je otpadne vode u 56 europskih gradova u 19 zemalja

  • Mixmag Adria
  • 8 March 2018
Otpadna voda u Amsterdamu sadrži najviše ecstasya u Europi

Nova studija otkrila je da otpadna voda u Amsterdamu sadrži najviše ecstasy ostataka u Europi.

Nedavnu analizu otpadnih voda proveo je Europski Centar za Praćenje Droga i Ovisnosti o Drogama koji ispitao otpadne vode u 56 europskih gradova u 19 zemalja kako bi "istražio navike uzimanja droga onima koji žive u njima. Rezultati pružaju vrijednu snimku protoka lijekova kroz uključene gradove, otkrivajući značajne zemljopisne varijacije." Studija je redovito provedena od 2011. godine.

Dok amsterdamska otpadna voda ima najveću koncentraciju ecstacya, ona također sadrži snažnu koncentraciju kokaina, na sedmom mjestu u studiji. Ostali gradovi s visokim udjelom kokaina su Belgija, Nizozemska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo, dok zemlje istočne Europe imaju najmanju koncentraciju kokaina u otpadnim vodama.

Drugi grad visoko na listi je Eindhoven, na drugom mjestu s količinom ostataka ecstasya u otpadnim vodama i prvom ostacima amfetamina.

Visoki plasman Amsterdama i Eindhovena u studiji nagađa se da je dijelom zbog proizvodnje tih droga kao i ljudske potrošnje, jer se tamo proizvodi mnogo europskog ecstasya i amfetamina.

Istraživanje EMCDDA-e pokazalo je da se od početka studije trendovi nisu posebno mijenjali, što znači da je uporaba droga ostala prilično dosljedna, ali je uočeno očekivano povećanje u nekim gradovima:

Od europskih gradova u regiji, Ljubljana je tako primjerice na 11. mjestu, a Zagreb čak na 31. s kokainom, dok se s MDMA Ljubljana nalazi na 12. mjestu, a Zagreb na 15. U slučaju amfetamina, Ljubljana je na 33. mjestu, a Zagreb na 21.

"Tijekom sedam godina praćenja najviše MDMA opterećenja dosljedno se pronašlo u otpadnim vodama gradova u Belgiji i Nizozemskoj. Gledajući dugoročne trendove, u većini gradova s najmanje šest točaka, otpadne vode MDMA opterećenja bile su veće u 2017. godini nego u 2011. godini, uz oštro povećanje u nekim gradovima, uključujući Antwerpen i Amsterdam. Za većinu onih gradova koji su zabilježili znatno povećanje za razdoblje od 2011. do 2016, čini se da se taj trend stabilizirao 2017. godine.

"Sveukupno, podaci vezani uz amfetamin i metamfetamin iz sedam promatranih kampanja nisu pokazali značajne promjene u općim uzorcima primjene koji se opažaju."

Cijelu studiju pogledajte ovdje.

Load the next article...
Loading...
Loading...