Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Ovisnost o video igrama sada je službena medicinska dijagnoza

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je ovu ovisnost kao poremećaj mentalnog zdravlja

  • Mixmag Adria
  • 29 May 2019
Ovisnost o video igrama sada je službena medicinska dijagnoza

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prepoznala je "ovisnost o video igrama" kao službeni poremećaj mentalnog zdravlja.

Definiran kao "uzorak upornog ili ponavljajućeg gaming ponašanja" koji "ima prednost u odnosu na druge interese i dnevne aktivnosti", nedavno je dodan Međunarodnoj statističkoj klasifikaciji bolesti i povezanih zdravstvenih problema tijekom 11. revizije popisa.

Kategoriziran kao poremećaj koji je uzrokovan ovisničkim ponašanjem ili uporabom tvari, službena medicinska dijagnoza stupa na snagu u siječnju 2020. godine.

Formalno priznata vrsta digitalne ovisnosti glasno je odbačena od strane mnogih u ogromnoj gaming industriji. The Entertainment Software Association (ESA), udruga koja je posvećena biznisu i javnim poslovima američkih proizvođača video igara, tvrdi da oznaka poremećaja s video igrama "nepromišljeno trivijalizira stvarna pitanja mentalnog zdravlja" te da "zdrav razum i objektivna istraživanja dokazuju da videoigre ne stvaraju ovisnost." Mnoge lobističke skupine kontriraju studijama koje upućuju na obrazovne, rekreativne i terapeutske prednosti video igara.

Unatoč ESA-inom nezadovoljstvu klasifikacijom, stručnjakinja WHO-a za zlouporabu opojnih droga i mentalno zdravlje Shekhar Saxena tvrdi da je poremećaj igranja relativno rijedak i da se dijagnoza odnosi samo na igrače koji "zapnu u ciklus beskrajnog igranja u korist spavanja, hrane, obveza i druge tipične aktivnosti više od godinu dana." Studija objavljena u časopisu The American Journal of Psychiatry iz 2016. godine procjenjuje da bi se vrlo mali dio opće populacije (između 0,3 i 1,0 posto) mogao kvalificirati za potencijalnu akutnu dijagnozu gaming poremećaja.

[Via: CBS News]

[Foto: Soumil Kumar]

Loading...
Loading...