Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Početak Industrial glazbe u Zagrebu

Nepredvidiva eksplozija žanra u Zagrebu 80-ih i 90-ih

  • Mixmag Adria
  • 12 February 2018
Početak Industrial glazbe u Zagrebu

Industrial glazba i slični žanrovi poput EBM-a svoje korijene vuku iz nekih od glavnih država elektroničke glazbe općenito, Engleske, Njemačke i Belgije, no Zagreb također ima svoju jedinstveni priču koju je za RBMA (Red Bull Music Academy) napisao Andi Harriman.

U svojem članku Andi piše o vremenu nakon smrti Tita i o tome kako je Zagreb bio plodno tlo za vibrantnu industrial scenu entuzijasta koji su kanalizirali borbenost grupa poput Cabaret Voltairea, DAF-a i Einstürzende Neubauten u nove bendove, radio postaje i klubove.

Uz pionirske lokalne umjetnike poput Laibacha i Borghesie, scenu su među prvima otvorili Radio 101, SKUC i KSET, mladi su često sintisajzere i drugu opremu morali krijumčariti u zemlju, a industrial glazba se poistovjećivala s mladima koji su živjeli u doba političkih tenzija koje su jačale.

"Industrial glazba služila je kao politički stav tog vremena. Umjetnost bi trebala biti politička kao što to i treba biti, pogotovo ako pričamo o pop kulturi 20. stoljeća. Ovakvo sudjelovanje mi je uvijek bilo bitno...kao što je Bertol Brecht rekao - 'Gladni čovjek poseže za knjigom: ona je oružje.' Za mene, glazba je oružje. Koristite ju." - rekao je Aldo Ivančić.

U članku se između ostalih spominje i legendarni zagrebački DJ Mary, Miljenko Rajaković koji je u KSETu organizirao tulume naziva Electrocution gdje je puštao jedan bend svakog tjedna kako bi pokazao i predstavio drugačiju glazbu publici. "Pokušavao sam puštati nove bendove kako bi ljudima pokazao da glazba koja se ne čuje često u Zagrebu, postoji." rekao je DJ Mary.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Load the next article...
Loading...
Loading...