Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Pronađena je kopija Princeovog raritetnog i najskupljeg albuma svih vremena

Jedina kanadska kopija za koju se zna

  • Mixmag Adria
  • 5 June 2018
Pronađena je kopija Princeovog raritetnog i najskupljeg albuma svih vremena

Bivši zaposlenik tiskare vinila nedavno je priznao kako ima kopiju originalnog kanadskog primjerka Princeovog 'The Black Albuma', raritetnog i jednog od najskupljih albuma svih vremena.

Princeov legendarni album iz 1987. godine izvorno je trebao biti njegov 16. album prije nego što je pjevač doživio "duhovnu epifaniju" koja ga je navela da vjeruje da je album zao. Odmah je zaustavio izdavanje albuma, opozvao svih 500 tisuća primjeraka i zahtijevao da se unište. Kasnije, etiketi je bilo dopušteno prodati album na CD-u i kaseti, ali nikad više na vinilu, što ga čini jednim od najcjenjenijih raritetnih albuma na vosku do sada.

U prošlim američkim varijantama, 'The Black Album' je prodavan putem Discogs Marketplacea. U travnju 2016. prodan je za 15 tisuća dolara, no u veljači 2018. povjesničar glazbe i diskograf Jeff Gold iz Recordmecca, bivši izvršni VP u Warner Bros Recordsu koji je radio s Princem, otkrio je pet zapečaćenih kopija američke inačice Princeovog blaga. Nakon što je prodao četiri primjerka putem vlastite web stranice, Gold je prodao konačnu kopiju 'The Black Albuma' putem Discogsa za navodnih 42 tisuće dolara.

Vjeruje se da je ova nova kopija jedina kanadska varijanta 'The Black Album' za koju se zna da postoji. Gold je pozvan da osobno pregleda ploču i nakon značajnih istraživanja potvrdio je njezinu autentičnost. Također, na temelju slika u Discogs bazi podataka, diskografski stručnjak Brent Greissle također vjeruje da je ona legitimna.

Gold je progovorio o otkriću ovog iznimno rijetkog komada vinila: "Kao što se riječ o otkriću pet zapečaćenih primjeraka proširila, bivši kanadski radnik iz tiskare ploča me kontaktirao sa svojom nevjerojatnom pričom. 1987. radio je u kanadskoj tiskari u Columbia Records. Kada je 'The Black Album' bio povučen, od kopija koje su bile označene za uništenje, zadržao je jednu za sebe, ali nikad nije shvatio njezinu raritetnost ili vrijednost dok nije čitao o otkriću SAD-a kopije u Rolling Stoneu i kontaktirao me. "

Samo osam kopija ovog legendarnog albuma je isplivalo u posljednjih 30 godina. Sada je dostupna samo jedna kanadska kopija koja je na Discogsu uvrštena za 27,500 dolara.

Load the next article...
Loading...
Loading...