Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Restaurira se jedan od prvih Banksyjevih murala u Glasgowu

Djelo će uskrsnuti nakon što je pogrešno oslikano prije 11 godina

  • Mixmag Adria
  • 10 August 2018
Restaurira se jedan od prvih Banksyjevih murala u Glasgowu

Banksyjeva djela koja su napravljena za noćni klub Arches u Glasgowu, u procesu su restauracije nakon što su slučajno prekrivena sivom emulzijom 2007. godine.

Djelo je dio njegove izložbe 'Peace is Tough' iz 2001. godine. Sastoji se od tri elementa: majmuna u balerinskoj suknji koji drži pištolj uperen prema Mona Lisi, s riječima između njih koje glase: "Svaki put kada čujem riječ kultura, oslobodim sigurnosni prekidač na svom 9 milimetarskom pištolju."

Restauracija je poduzeta od strane Argyle Street Archesa u suradnji s londonskom organizacijom Fine Art Restoration Co (FARCO). Očekuje se da će ista biti dovršena do prosinca/decembra, uz FARCO koji do tada planira ukloniti sivu boju sa zida kako bi se umjetničko djelo otkrilo.

Chris Bull, tehnički direktor tvrtke FARCO, opisao je projekt restauracije kao "iznimno uzbudljiv".

Dodao je: "Vraćamo tri skrivene Banksyjeve umjetnine u život. Da bismo to učinili, potrebne su nam donacije."

Sve se ovo odigralo nakon što se prošle godine strahovalo kako će zatvaranje kluba radi financijskih problema, dovesti do zauvijek izgubljenih umjetničkih djela.

Arches je zatvoren nakon smrti 17-godišnjeg Regana MacColla 2014. godine, što je dovelo do uvođenja policijskog sata od strane Gradskog vijeća Glasgowa.

Load the next article...
Loading...
Loading...