Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Švedski Bråvalla Festival je trajno zatvoren

Trajno zatvaranje je uslijedilo nakon udarnih naleta seksualnih napada prošle godine

  • Mixmag Adria
  • 27 June 2018
Švedski Bråvalla Festival je trajno zatvoren

Tvrtka za organiziranje događaja SKP Scorpio je najavila da se Bråvalla Festival - događaj koji je bio jedan od švedskih najpopularnijih glazbenih festivala - otkazao na neodređeno.

SKP Scorpio tvrdi da je mnogo razloga u pozadini otkazivanja festivala zapravo povezano s konkurencijom i potrebom za promjenom. Lako je spekulirati, kako god, toliko je puno rasuđivanja koja stoje iza trajnog zatvaranja festivala da su ista temeljito navedena u linku kako je ove godine otkazan festival nakon izdanja iz 2017. te da je Bråvalla bila prizor s preko četiri silovanja i 23 seksualnih napada.

Kada smo pričali o incidentu sa Švedskim vijestima Norrköpings Tidningar, SKP Scorpiova PR stručnjakinja Kajsa Apelqvist je izjavila: "Oduvijek smo tvrdili da to nije problem festivala već društveni problem. Način na koji organiziramo sigurnost naših posjetitelja je nešto što konstantno unaprijeđujemo i to je nešto s čime nikada nećemo završiti. Vjerujem da smo doprinjeli ljudima da ukažu, ustanu i izvještavaju na to da su kriminalna djela počinjena. Dobro je što ljudi pokazuju da neće trpjeti sranja."

Tijekom razgovora sa The Guardianom u srpnju/julu 2017. godine, Folkert Koopmans, izvršni šef FKP-a Scorpio, izrazio je kako je festival izgubio svoj put: "Prestalo se raditi o glazbi i postalo je gotovo sve u kriminalu i nasilju."

U reakciji na prijezirno festivalsko ponašanje, komičarsa i radijska ličnost Emma Knyckare uspješno je prikupila sredstva kako bi kreirala najveći svjetski glazbeni festival samo za žene, pod nazivom Statement Festival. Kapacitet događaja za 10,000 posjetitelja dozvoljen je ženama CIS-a (Zajednica nezavisnih država), 'non-binary' ženama, dakle one koje nemaju pristup kompjutersko-operacijskim sustavima i trans-seksualnim pripadnicama koje će moći kreirati "siguran prostor za ljude koji žele prisustvovati festivalu bez osjećaja zabrinutosti za vlastitu sigurnost."

Statement Festival će se održati između 31. kolovoza/augusta - 1. rujna/septembra u Gothenburgu u Švedskoj. Više saznatej ovdje.

Load the next article...
Loading...
Loading...