Search Show Menu
Home Latest News Menu
Film

Solo: Priča iz Ratova zvijezda

Razigrani film namijenjen širokoj publici

  • Mixmag Adria
  • 31 May 2018
Solo: Priča iz Ratova zvijezda

Otkako je Lucasfilm prešao u ruke kompanije The Walt Disney Company, događaju se ogromne rošade koje često iritiraju hard core fanove franšize Star Wars, jer djeluje da direktorica Kathleen Kennedy često ne vlada situacijom.

Međutim, kako zakulisne igre ne izlaze na vidjelo možda je baš Kathleen zaslužna za opstanak ovog čuvenog ciklusa filmova. Cijela produkcija novih Star Wars filmova obavijena je velom tajne, a Kennedy, koja je iskusna producentica s čak osam nominacija za nagradu Oscar, doslovno otpušta suradnike po kratkom postupku.

Takav je i slučaj s ovim filmom. Na početku produkcije poznati redateljski duo koji čine Phil Lord i Christopher Miller preuzeli su vodstvo nad snimanjem, no usred procesa, otpušteni su i zamijenio ih je Ron Howard. Svi koji su pratili razvoj situacije pitali su se može li ovo uopće biti dobar film?

Može li izuzetno talentirani, ali ne baš poznati Alden Ehrenreich biti dostojan da preuzme ulogu koju je do nedavno tumačio Harrison Ford? Hoće li Ehrenreich po ičemu biti Han Solo kakvog svi volimo? Može li Donald Glover preuzeti lik legendarnog prevaranta kakav je Lando Calrissian? Jedino nam je bilo jasno da je Joonas Suotamo koji je već bio Chewbacca u novim filmovima lik bez greške. Joonas je toliko uvjerljiv kao Chewie, da mnogi nisu ni primijetili razliku između njegove verzije dlakavog vanzemaljca s planete Kashyyyk i verzije koju je glumio genijalni Peter Mayhew.

Već smo u trailerima vidjeli da je svemirski brod Millennium Falcon u daleko boljem stanju nego u svim nastavcima serijala Ratova Zvijezda zajedno. Shvatili smo da je Han daleko mlađi i neiskusniji nego u Epizodi 4, gdje ga prvi puta susrećemo. Shvatili smo da se Alden Ehrenreich ne trudi biti Harrison Ford, već da isfurava vlastitu verziju Hana, te da je Donald Glover vlastita verzija Landa, verzija koja nema veze s vizijom koju je imao Billy Dee Williams. Shvatili smo da su efekti solidni, rezovi dinamični i da je po svim standardima ovaj film na nivou današnjih block bustera.

No, isplati li se potrošiti novac, otići u kino i vidjeti ga s publikom koja je zadubljena već od prve sekunda filma? Možda! No, definitivno nije potrebno potrošiti novac na IMAX, jer su 3D efekti u filmu gotovo nebitni.

Radi li se o zabavnom filmiću? Da! Uzbudljiva vožnja dalekom galaktikom, koja otkriva gotovo sve što smo željeli saznati o jednom od najzanimljivijih likova koje je osmislio George Lucas!

Ipak je li legendarni Kessel Run, odrađen na najuzbudljiviji mogući način? Ne baš! Je li partija igre Sabacc u kojoj Solo osvaja Millennium Falcon simpatično odrađena? Jest! Je li na nivou kvalitete filma Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980)? Ni govora!

No, nitko to nije ni očekivao! Očekivali smo zabavu, pucačinu, suvislu glumu, dobru glazbu, efekte i predvidljivu ljubavnu priču koja sve to povezuje, a upravo to smo i dobili. Iskreno, bi li nas ovaj film odvratio od iščekivanja Epizode 9 i da je totalno loš? Ne bi! Dobro je da postoji i da još jednom možemo uživati s omiljenim junacima u još jednoj svemirskoj avanturi. I to je sve!

Load the next article...
Loading...
Loading...