Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Solo - Prvi Star Wars u povijesti koji je financijski potonuo

Fanovi traže da se predsjednica kompanije Lucasfilm Kathleen Kennedy hitno smjeni

  • Mixmag Adria
  • 7 June 2018
Solo  - Prvi Star Wars u povijesti koji je financijski potonuo

- Očekuj Neočekivano - riječi su koje je izgovorio jedi majstor Yoda u filmu Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980), a upravo se je to dogodilo s novim filmom Solo: A Star Wars Story (2018).

Kad bi netko još prije sedam mjeseci rekao da film koji opisuje život jednog od najpopularnijih fiktivnih junaka može podbaciti financijski, nitko mu ne bi vjerovao, no istina ima gorak okus. Solo je zaradio samo 84,7 milijuna USD nakon prvog vikenda, a sljedećeg vikenda dočekao ga je pad od 65% pretvorio je film u najveći promašaj u povijesti najpopularnijeg ciklusa.

Da stvari budu jasnije, prije no što je Kennedy otpustila redateljski duo Lord & Miller, na produkciju je potrošeno 200 milijuna USD, a nakon toga novi redatelj Ron Howard još je dodatno koštao Lucasfilm, plus troškovi promocije. Trenutno je nemoguće točno reći koliki je Solo neuspjeh, jer su i podaci o prodaji igračaka koje su uvijek pratile franšizu doživjele fijasko.

Star Wars je stvorio termin "Block Buster" kada je premijerno prikazan 25. svibnja 1977. Izraz je došao zbog toga, jer je tolika količina ljudi skupljena oko kino dvorane, da je njihov topot doslovno odjekivao cijelim blokom okolnih zgrada. Nove epizode financijski su bile sve uspješnije, a Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) je uz Avatar (2009) i Titanic (1997) jedan od najkomercijalnijih filmova u povijesti kinematografije sa zarađenih više od 2 milijarde USD. Iako franšiza ima najlojalnije fanove koji su pretrpjeli i loše epizode i Jar Jar Binksa, najomraženijeg filmskog junaka svih vremena, došlo je vrijeme da obožavatelji kažu što žele.

Bojkot fanova uslijedio je nakon što je redatelj Rian Johnson po njihovom mišljenju doslovno upropastio najpozitivniju osobu u povijesti filma i pretvorio ju u cinično, pasivno i nezainteresirano zanovijetalo. Čak je i prije osmog nastavka sage i sam glumac koji je utjelovio ikonu kakva je Luke Skywalker, Mark Hamill, sam rekao Johnsonu :
- Fundamentalno se ne slažem sa svim što si učinio s mojim likom!

Poziv na bojkot je samo dio problema koji je Kathleen Kennedy, imala s filmom. Vraćanje svjetske premijere na 25. svibnja, ugrozilo je film zbog blizine premijera filmova Deadpool 2 i Avengers: Infinity War, a ono što je najgore u cijeloj situaciji Solo je prilično ravnodušne ostavio i kritičare, ali i publiku koja je film vidjela.

Load the next article...
Loading...
Loading...