Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Spotify planira štedjeti novac kroz licenciranje glazbe

Dobra prilika za indie umjetnike

  • Mixmag Adria
  • 10 June 2018
Spotify planira štedjeti novac kroz licenciranje glazbe

Spotify nudi predujme određenom broju menadžera i indie umjetnika u zamjenu licenciranja njihove glazbe direktno na streaming platformu.

Prema Billboardu, menadžment tvrtke mogu dobiti nekoliko stotina tisuća dolara od Spotifya kao pristojbu za pristanak na licenciranje određenog broja pjesama s njihovih indie djela izravno na platformu za streaming. Menadžeri i umjetnici mogu uprihoditi 50 posto prihoda po streamu, što je nešto manje od prosječnog prihoda po streamu koji su zabilježile vodeće izdavačke kuće u SAD-u sa 54 posto. To je privlačnije za nezavisne umjetnike da ostanu neovisni jer glavne etikete obično daju 20 do 50 posto onoga što zarade od streaming usluga natrag umjetniku i menadžerima.

Osim toga, na ugovoru sa velikom izdavačkom kućom autorsko pravo za glavnu snimku obično se prenosi na glavnu etiketu. To je ono što izdvaja Spotify od konkurencije kao velike etikete jer ne kupuju ta prava.

S ovim dogovorom Spotifya indie izvođači svoju glazbu mogu licencirati na drugim platformama s drugačijim ugovorima čime umjetnik i menadžment zadržavaju 100 posto prihoda izvan njih. Umjetnik obično dobiva udio postotka ukupnog bruto prihoda ostvarenog u svim uslugama. Spotify također daje malo znatno manji predujam od velikih etiketa koji je često iznad jednog milijuna dolara.

Svrha ovog poteza je uštedjeti novac za benefit indie umjetnika. Sa individualiziranim ponudama, Spotify može uštedjeti na dobiti umjetniku više nego što bi to moglo biti moguće uz veliku izdavačku kuću. Prošle godine nisu ostvarili dobit, pa masivni streaming gigant gleda prema ostvarenju dobiti.

Trenutni dogovori licenciranja Spotifya s izdavačkim kućama im ne omogućuju natjecanje na bitan ili smislen način s glavnim poslovima izdavačke kuće. Ovaj labavi tekst omogućuje streaming servisu da ispituje te "vode" s manjim indie izvođačima; međutim, dogovaranje poslova sa superzvijezdama će bit drugačija priča.

Direktni ugovori nisu nova stvar za digitalne distributere. SiriusXM i Apple Music su također počeli primjenjivati tu praksu. Ove ponude u osnovi dopuštaju digitalnim distributerima da plaćaju za playeve nižom stopom, gdje neki mogu nagađati da će indie umjetnici koji licenciraju svoju glazbu putem Spotifya dobiti bolje položaje na playlistama. Glasnogovornik Spotifya spomenuo je kako je doživljaj korisnika na prvom mjestu, tako da to neće biti slučaj.

Load the next article...
Loading...
Loading...