Search Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Spotify predstavio besplatni servis direktnog uploadanja za indie umjetnike

Ogromna promjena u indrustriji

  • Mixmag Adria
  • 21 September 2018
Spotify predstavio besplatni servis direktnog uploadanja za indie umjetnike

Od danas, Spotify dopušta odabranoj skupini nezavisnih umjetnika da prenesu svoju glazbu izravno na uslugu streaminga.

Korištenjem nove platforme "Spotify za izvođače (Spotify for artists)", beta program planira pozvati "nekoliko stotina nezavisnih umjetnika sa sjedištem u SAD-u" kako bi testirali novi alat tijekom narednih mjeseci.

U razgovoru za Billboard, Spotifyov senior product lead, tržišni kreator Kene Anoliefo izjavio je kako se nadaju da će "otvoriti stvarno zanimljiv kreativni prostor za umjetnike da počnu dijeliti glazbu svojim fanovima". Anoliefo objašnjava da "alat za jednostavno, fleksibilno i transparentno" neće imati "ograničenje koliko često mogu korisnici nešto uploadati".

Besplatna usluga, koja omogućuje indie umjetnicima da zaobilaze digitalne distributere i dobiju 100 posto svoje naknade izravno od Spotifya, korisnicima daje 50 posto neto prihoda tvrtke Spotify i ne preuzima vlasništvo nad njihovim materijalima zaštićenim autorskim pravima. Alat će također pomoći članovima Spotifyu for artists usluge pratiti njihova povijesna plaćanja, izravne depozite banaka i projekcije za buduća plaćanja.

Potez je iznenadio izdavačke kuće i agregatore treće strane digitalne glazbe. Mnoge se izdavačke kuće pokušavaju snaći u borbi, no Spotify ostaje nepokolebljiv u svojoj predanosti za izvođenje ove nove opcije, inzistirajući da nemaju interesa postati izdavačka kuća.

"Licencirati sadržaj nas ne čini izdavačkom kućom," rekao je CEO Spotifya Daniel EK u julu. "Nemamo nikakva prava na glazbu, i ne ponašamo se kao izdavač ... Ključni cilj koji provodimo je prikupljanje podataka i uvida koje generiramo na našoj platformi i stvaranje alata koji omogućuju umjetnicima i etiketama da bolje kotiraju na tržištu. Mislim da je ovo velika prilika za sve etikete da postanu učinkovitije. "

U aprilu je švedska kompanija postala javna dolaskom na njujoršku burzu.

Nedavno su najavili i novu funkciju "auto mixing".

[via: Billboard]

Load the next article
Loading...
Loading...