Search Menu
Home Novosti Menu
Novosti

Tomo in der Muhlen: “Ono najgore tek dolazi”

Publisher i DJ govori o koracima koji bi trebali revitalizirati glazbeni život ugrožen pandemijom

  • Mixmag Adria | Foto: Steel Facebok
  • 28 April 2020
Tomo in der Muhlen: “Ono najgore tek dolazi”

Tomo in der Muhlen je glazbenik, publisher i DJ, poznat hrvatskoj javnosti kao svestrani kreativni poduzetnik. Član je Autorsko-pravnog odbora HDS ZAMPa, ali i predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tomo se trenutno zalaže za prepoznavanje problema u kojem se pronašla čitava glazbena industrija, i radi na koracima koji bi trebali revitalizirati glazbeni život.

U svojem nedavnom intervjuu za ZAMP rekao je:

"Sve navedene aktivnosti su, na žalost, stale kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Ono što je, međutim, specifično za glazbenu industriju u odnosu na ostale jest da će se sve reperkusije ovog zastoja u punoj mjeri osjetiti tek za godinu dana. Da pojasnim, iako smo učinke zatvaranja klubova i otkazivanja koncerata i festivala osjetili trenutno, kao i uostalom i ostali segmenti gospodarstva poput recimo ugostiteljstva, ono najgore tek dolazi zbog nemogućnosti korisnika da plaćaju autorske naknade."

Na pitanje o tome što misli da je rješenje, izjavio je kako "uistinu jedini koji posve razumiju specifičnosti kreativnih industrija jesmo upravo mi 'kreativci', odnosno firme koje se bave tim djelatnostima.", i dodao: "Primjerice, držimo da bi firme koje se bave glazbenom ili televizijskom produkcijom trebale biti što prije aktivirane jer je riječ o doista uskom i malom broju ljudi pa je samim time relativno jednostavna primjena preventivnih mjera. Ne znam koliko vam je poznato, ali većina je televizijskih produkcija u ovom trenutku zaustavljena, s izuzetkom informativnog programa, što predstavlja veliki indirektan gubitak za glazbenu industriju."

Zaključio je kako "nitko od nas ne bi volio gledati film ili seriju bez glazbe u podlozi, nitko ne bi dugo sjedio u tihom kafiću. Tek kad shvatimo da iza te nužne glazbene kulise stoji nečiji mukotrpan intelektualni rad, onda ćemo moći reći da poduzetnici, ali i društvo prepoznaju pravu vrijednost glazbenika kao poduzetnika i glazbene industrije u cjelini".

Intervju u cijelosti možete pročitati na zamp.hr

Loading...
Loading...