Search Show Menu
Home Latest News Menu
Film

Tri filma o café kulturi

Čak ni filmska industrija ne bi mogla funkcionirati bez kave

  • Mixmag Adria
  • 30 June 2018
Tri filma o café kulturi

Usađena u srž mediteranske kulture, kava je obavezna uz buđenje, posao, predah, profesionalne i romantične sastanke. Gatare proriču budućnost iz šalica kave, a mnogi tvrde da je moguće analizirati karakter osobe ovisno o tome naruče li u kafiću macchiato, cappuccino, espresso ili tursku kavu. Kavomanija je zahvatila cijeli svijet, pa nije ni čudo da se mnogi filmovi bave temom café kulture. Ovo su samo tri koja su draga cijeloj redakciji portala Mixmag Adria.

1 Coffee and Cigarettes (2003)

Kad se u jednom filmu pojavljuju najveće svjetske zvijezde kao što su Cate Blanchett, Alfred Molina, Bill Murray, Roberto Benigni, Steven Wright, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits, The GZA, RZA i mnogi drugi, nešto djeluje sumnjivo. Obično priče koje trebaju toliku zvjezdanu podršku najčešće i nisu vrijedne pričanja, no ovo je potpuno drugačiji film. Kava i Cigarete je omnibus koji nizom kratkih filmića u kojima protagonisti puše i piju kavu iznosi na vidjelo njihove karaktere. Tako da vrhunska glumačka ekipa nije stavljena u kontekst neprestanog nadmetanja ega, već svaka zvijezda ima svoj trenutak da zablista punim sjajem. Film je napisao i režirao Jim Jarmusch čiji je cijeli opus temeljen na malim ljudskim pričama koje demistificiraju prosječnog čovjeka, a publici daju maksimalnu mogućnost poistovjećivanja s protagonistima.

2 Café Society (2016)

Kao i svi filmovi iza kojih stoji Woody Allen i ovaj je jedan od onih koje jednostavno obožavate ili mrzite iz dna duše. Woody je napisao i režirao film u kojem se protagonist kojeg tumači Jesse Eisenberg zaljubljuje u ženu koja je u vezi s oženjenim čovjekom. Eisenberg je gotovo preslika uloga koje je u mlađim danima glumio i sam Allen, tako da nije čudo da ga mnogi kritičari nazivaju nasljednikom neurotičnog genijalca koji bez obzira na godine uvijek uspijeva pomaknuti granice, prvenstveno zahvaljujući izvrsnoj razradi likova i škakljivim temama u koje se uvijek upušta. Radnja filma je smještena u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a uz Eisenberga, vrhunski glume i Kristen Stewart, te Steve Carell. Jedan od rijetkih filmova koji se bez problema može pogledati svakih nekoliko godina, jer zanimljivi dijalozi i vječne teme uvijek odrade svoj posao kao i na kraju krajeva sam Woody Allen.

3 Coffee Town (2013)

Grad Kave se igra sa stereotipima vezanim uz etničke skupine, policajce, rockere u usponu, korištenje besplatnog WiFi-a, a ne ustručava se u svrhu humora (crnog) upotrebiti ni oboljele od AIDS-a i Downovog sindroma. Za režiju i scenarij, odgovoran je Brad Copeland, a njegov protagonist Will kojeg tumači Glenn Howerton, čini sve kako bi zadržao svoju sigurnu poziciju za stolom u kafiću koji koristi kao svoj ured. Willov ured ima sve što mu treba. Besplatan Internet, WC, ugodne stolice, a nakon teretane tamo svraća i Becca, djevojka iz njegovih snova. Iako u nekoliko rečenica i ova priča zvuči kao i svaka druga, neočekivani preokreti i animirane intervencije koje inače rijetko funkcioniraju u igranim filmovima, čine ovaj film obveznim materijalom i to ne samo za one koji vole kavu.

Load the next article...
Loading...
Loading...