Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

Tri klasika rođena u ljetu ljubavi 1988.

Svaki DJ koji drži do sebe ima ih na USB-u, ili još bolje na vinilu

  • Mixmag Adria
  • 3 May 2018
Tri klasika rođena u ljetu ljubavi 1988.

Iako gore izložena ilustracija s korica albuma grupe The Prodigy - Music For The Jilted Generation, nema veze sa singlovima navedenim u ovom članku, ona vizualno predstavlja revoluciju koje se je dogodila u razdoblju između prvog i drugog ljeta ljubavi, a imala je utjecaj na generacije koje dolaze.

Temperature su sve više i mrzimo prijatelje koji su produženi vikend proveli kupajući se dok smo mi dežurali. U našoj redakciji je pravi pakao, jer je klima uređaj na servisu baš sada kad nam javiše treba, a poneki pljusak nije prevelika pomoć. Naoružani energetskim pićima s puno leda tipkamo na tipkovnicama dok se s naših čela cijedi znoj, ali nema veze jer pišemo o ljetu ljubavi. Točnije trideset godina ljeta ljubavi. A kao i za svaku ljubav najvažnija su odricanja, pogotovo kad se radi o ljubavi prema glazbi. Trideset godina je u elektroničkoj glazbi biblijska proporcija, pa kao da govorim o razdoblju prije velikog potopa. No kao što je Noa na svojoj arki spasio najznačajnije primjerke iz životinjskog svijeta, tako su i pioniri techno i house glazbe sačuvali najbolje primjerke za buduće naraštaje. Zanimljivo je da klasici nisu nužno bili hitovi u 1998. Mnogim je singlovima trebalo vremena da se probiju, no neki su jednostavno od prve bili pun pogodak bez puno filozofije. Kad bi se trebali kladiti na singlove koji uvijek rasturaju na plesnom podiju naša bi kuća sav ulog dala tri singla o kojima pišemo u ovom članku. A kao što znate kuća uvijek dobiva!

3 Ecstasy Club - Jesus Loves The Acid

Jednostavnost hipnotičke sintesajzerske linije koja automatski preuzima kontrolu nad auditorijem, poput vanzemaljskih Tjelokradica u filmovima znanstvene fantastike, omiljen je singl u setovima zvijezda kao što je Dave Clarke ili Josh WinkJosh Wink.Imate li originalno izdanje na vinilu posjedujete dragocjenost kojoj vrijednost neprestano raste, no ako ste pravi kolekcionar nećete se je samo tako odreći.

2 Mr Fingers - Can You Feel It

Nećemo vas previše kritizirati ako preferirate vokalnu verziju ovog klasika, no instrumental nije isforsiran poput vokalne verzije s baptističkom naracijom koja je u vrijeme nastanka ovog remek djela bila obavezan začin u house glazbi. Instrumentalna verzija je po mišljenju mnogih poznavatelja prvo deep house ostvarenje u povijesti, a bez obzira slažete li se s tim mišljenjem, Can You Feel It je toliko puta bezobrazno kopirana da zlobnici tvrde da je cijeli deep house kao žanr zapravo isključivo kopija ove singlice. Naša ideja nije baviti se teorijom postanka koju prepuštamo darvinistima, već isključivo užitkom koje nam pružaju zvukovi ove audio delicije.

1 A Guy Called Gerald ‎– Voodoo Ray

Mogli smo biti predvidljivi i na prvo mjesto staviti Pierre's Pfantasy Club - Dream Girl (Ralphi Rosario Mix), Inner City - Big Fun, ili Good Life i ne bi pogriješili, no ne želimo podcjenjivati inteligenciju vlastite publike koja iz dana u dan ima sve istančaniji ukus. Dio nas je na prvo mjesto želio staviti Armando - 151, jer i danas zvuči avangardno kao i oduvijek. Također, važno je spomenuti neke singlove koji su prije trideset godina učinili ogroman napredak za scenu bez obzira na to što nisu preživjeli 30 godina u DJ setovima. Singlove kao što su Baby Ford - Oochy Koochy, Bomb The Bass - Beat Dis, Superfly Guy (The Fluffy Bagel Mix), I'll House You - Jungle Brothers (Iako je ova doživjela komercijalno uspješan Don Diablov remake prije 2 godine). No, odabir je pao na Voodoo Ray. Bez obzira na brojne remikseve koji su nastali tijekom proteklih 30 godina, original je original. Čist, jasan i predivan! Kombinacija hipnotičkih vokala, legendarne Roland TR 808 i TB 303, nešto je što možete izvaditi s ponosom i začepiti usta prijateljima koji se kunu na Led Zeppelin i AC/DC, te biti ponosan pripadnik kulture koja se svakodnevno razvija kako elektronika napreduje.

Load the next article...
Loading...
Loading...