Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

Tri najbolja albuma grupe Kraftwerk

Od brojnih vrhunskih izdanja grupe Kraftwerk, odabrali smo tri

  • Mixmag Adria
  • 23 June 2018
Tri najbolja albuma grupe Kraftwerk

Kada se ovih dana govori o elektroničkog glazbi nema sumnje da je Berlin epicentar događaja na svjetskog sceni. Prije no što je Berlin postao to što jest u njemačkoj je na cijeni bio zvuk koji je stvoren u Frankfurtu.

No, govorimo li o kolijevci elektroničke glazbe u Njemačkoj, to je nesumnjivo Düsseldorf. Grad u kojem su Ralf Hütter i Florian Schneider stvorili elektronički projekt koji je inspirirao Detroit, London, Paris, Tokio, Johannesburg i cijeli svijet. Naravno radi se o projektu Kraftwerk, glazbenoj skupini koja nije promijenila samo zvuk, već je i stvorila koncept koji je samo njihov. A upravo koncept i je ono što je odlučujuće u rejtingu njihovih albuma, po mišljenju kritičara, medija i publike.

1. Trans-Europe Express (1977)

Bez ijedne lažne emocije, cijeli je album kao jedna duga klasična kompozicija prevedena na jezik elektronike. Naslovnu stvar su puštali svi. Od hip hop ikona kao što je Afrika Bambaataa, do techno očeva kao što su Derrick May, Juan Atkins i Kevin Saunderson. Bambaataa je obradio prepoznatljivu Trans-Europe Express temu i uz pomoć producenta Arthura Bakera i grupe Soul Sonic Force, stvorio svoj legendarni singl Planet Rock. Kraftwerk je cijeli album posvetio europskom načinu razmišljanja i kulturnim vrijednostima starog kontinenta. Trans-Europe Express je savršeni primjer konceptualnog albuma za sva vremena.

2. Computer World (1981)

Computerwelt je verzija albuma sa stihovima na Njemačkom, a Computer World je engleska verzija albuma koji kritičari nazivaju posljednjim velikim albumom grupe Kraftwerk. Superiorni konceptualni album utjecao je na velikane electro glazbe kao što je Egyptian Lover, no i na kasnije stvaratelje kao što je Anthony Rother. Rother je čak obradio dvije skladbe s albuma i objavio ih pod zajedničkim imenom Nummern Computerwelt 2, a grupa Coldplay je u svom hit singlu Talk, presvirava temu iz skladbe Computer Love. Gotovo savršen album koji bi zasigurno bio broj jedan na ovoj listi da ne postoji Trans-Europe Express.

3. The Man-Machine (1978)

Album kojem kritika zamjera odstupanje od koncepta, no publika obožava upravo zbog toga. Kritičari osuđuju narušavanje futurističko distopijsku koncepciju robotike skladbom The Model, no ovaj singl ne samo da je svojevremeno bio hit, već je u beskonačnim obradama doživio status klasika. Ima li smisla živcirati se radi komercijalnog uspjeha? Naravno da nema. Uostalom danas možete album slušati redoslijedom koji vama odgovara, a Spacelab, Metropolis, Neon Lights i The Man-Machine ne odstupaju od koncepta.

Load the next article...
Loading...
Loading...