Search Show Menu
Home Latest News Menu
Film

Tri najbolja dokumentarna filma o disco glazbi

Dokumentarci koji otkrivaju sve o disco revoluciji

  • Mixmag Adria
  • 7 May 2018
Tri najbolja dokumentarna filma o disco glazbi

Suvremena plesna kultura izlazaka u klubove u kojima ne sviraju orkestri, već DJ zvijezde puštaju unaprijed snimljene singlove, temeljena je na disco revoluciji.

Diskoteka je bilo mjesto koje je i imenom, ali i organizacijski podsjećalo na biblioteku. Za razliku od biblioteke u kojoj su se čuvale knjige, koje su knjižničari posuđivali strastvenim čitačima, studentima ili školarcima, diskoteka je imala police sa stotinama, a ponekad i tisućama gramofonskih ploča koje su pripadale vlasniku diskoteke.

Iako bi se prosječni rezidentni DJ uvijek služio pločama koje su pripadale diskoteci, vrhunski bi igrači imali i vlastite kolekcije, a za posebne prilike donosili bi raritete koje su imali samo oni. Cijeli format maksi singla, extended edita i dugih intro dijelova koji su danas default u house, techno i tech house glazbi, nije postojao prije nastanka disco glazbe. Velika imena današnje klupske glazbe kao što su Radio Slave ili Ricardo Villalobos, koji su poznati po svojim rastegnutim aranžmanima, temelje su svog pristupa pokupili iz sedamdesetih, doba u kojem je vladao disco, a u kojem su produžene pjesme kao što je Donna Summer - Love To Love You Baby bile revolucionarne.

Za razliku od niza igranih filmova koji su snimljeni zahvaljujući popularnosti disco glazbe na pop ljestvicama sedamdesetih, snimljeni su i brojni dokumentarci koji najbolje objašnjavaju kako je došlo do glazbenog žanra koji se je održao i do danas. Izdvajamo tri najbolja po mišljenju redakcije!

3 The Joy of Disco

The Joy of Disco je film o tome kako je disco glazba promijenila svijet, krenuvši s korijenima koji sežu još u drugu polovicu šezdesetih. Disco kultura je rođena kroz liberalizaciju LGBT pokreta, feminizaciju, a dovela je do rađanja moderne klupske kulture prije preuzimanja svijeta. No, takva je revolucija bila daleko ispred svog vremena i stvorila je kontra pokret "Disco Sucks", te demonstracije koje su poput nacističkog spaljivanja knjiga na javnim mjestima rezultirale spaljivanjem i uništavanjem ploča s disco glazbom.

2 When Disco Ruled the World

Film u kojem su sugovornici Harry Wayne Casey, Gloria Gaynor, Karen Lynn Gorney, Merv Griffin, Debbie Harry, Janice Marie Johnson, Randy Jones, Giorgio Moroder, Anita Pointer, Nile Rodgers, Deney Terrio, Lenny 54, Maurice White i mnogi drugi. Svjedoci i sudionici revolucije otvoreno govore o orgijanju, drogiranju, eksperimentiranju sa seksom nasred plesnih podija, te granicama između rasa, seksualnih opredjeljenja koje su nestajale zahvaljujući disco revoluciji. S glazbom za koju su odgovorni Debbie Harry, Giorgio Moroder, Chris Stein i ostali stručnjaci za razdoblje sedamdesetih u kojima su se najvažniji događaji za razvoj glazbe događali.

1 The Secret Disco Revolution

Priča o noćnim klubovima koji su po prvi puta maknuli stolice iz prostora i sve goste pretvorili u plesače. Djelo opisuje revoluciju u kojoj rock sastavi gube klupsku dominaciju. Film koji gledatelje informira o korijenima disco glazbe i principu slušanja glazbe s ploča kakvu su koristili "Swing kids", subkulturna skupina koja je obožavala crnačku glazbu sa židovskih izdavačkih kuća još u vrijeme Hitlerove vladavine u Njemačkoj. Sugovornici kao što je legendarni DJ Nicky Siano, govore o subverzivnoj moći glazbe koja je za cilj imala ispitati granice seksualnosti, tolerancije, plesnih pokreta i zvuka koji je objedinio latino, crnačke i bjelačke utjecaje u žanrovski format koji je klupski svijet promijenio zauvijek.

Load the next article...
Loading...
Loading...