Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Tri najbolja igrana filma o rapperima

Filmovi o rapperima plijene sve više pozornosti

  • Mixmag Adria
  • 23 April 2018
Tri najbolja igrana filma o rapperima

Od kad je rap glazbe prate ju i rap filmovi. U početku vrlo oprezno i s malim budžetima, pa u mnogim slučajevima prvi filmovi s rapperima u glavnim ulogama imaju više povijesni nego umjetnički značaj. Pri tom mislimo na filmove kao što su Wild Style (1983), koji je izuzetno bitan za otkrivanje hip-hop kulture i vremena u kojem je nastala.

No filmovi kao što su Krush Groove (1985) s RUN DMC ili Disorderlies (1987) s The Fat Boys definitivno su izgubili test vremena osim za hard core fan bazu koja ih i danas voli gledati. Popularnost rap glazbe sredinom osamdesetih toliko je porasla da je filmski redatelj Joel Silberg čak i svoj film s izvrsnim soundtrackom nazvao Rappin' (1985), a uskoro su poznate rap zvijezde pčele dobivati i sve više uloga u filmovima koji nisu nužno glazbenog, već najčešće kriminalističkog karaktera.

Tako da kad kažemo tri najbolja filma o rapperima nikako ne mislimo na filmove kao što su New Jack City (1991) u kojem glumi Ice T., ili za Oskara nominirani Get Out (207) u kojem glumi multitalentirani Lakeith Stanfield, ili 21 Jump Street (2012) u kojem šefa policijskog odreda glumi Ice Cube, već na filmove koji najbolje portretiraju živote umjetnika na rap sceni.

3 8 Mile (2002)

Ovaj hit film je početkom stoljeća izvrsno opisao život talentiranog klinca u detroitskom predgrađu koji se bori na open mic free style natjecanjima. Iako talentiran, B-Rabbit (tumači ga Eminem) gotovo nikad ne uspije savladati vlastite slabosti i strastvenim ljubiteljima rap glazbe u kvartu dokazati koliko velik talent čuči skriven u dubini njegove podsvijesti. Naravno film nas uvodi u ne baš glamurozni svijet u kojem B-Rabbit živi i pokazuje nam površni odnos s Alex, koju glumi Brittany Murphy, te s majkom koju glumi Kim Basinger. Film koji pokazuje da je najtopliji protagonistov dom zapravo ulica, a prijatelji obitelj, a dokazuje da će B-Rabbit posjetiti jedino u slučaju kad sam prihvati svoje slabosti i upotrebi ih kao vrline.

2 Notorious (2009)

Svi koji su mislili da se radi o remake verziji filma Notorious (1946) kojeg je režirao genijalni Alfred Hitchcock gadno su se prevarili. Ova priča opisuje buran život koji je vodio Christopher Wallace, svijetu daleko poznatiji pod pseudonimima Notorious B.I.G. ili Biggie Smalls. Wallace je izuzetno talentirani rapper koji je zahvaljujući neraskidivim vezama s kriminalnim miljeom poginuo 1997. Budući da je ovaj film toliko dobro portretirao Biggyjev život, mnogi su fanovi bili razočarani filmom All Eyez on Me (2017), koji je obradio život Tupac Shakura, Wallaceovog suparnika, no dio kritike i publike se slaže da je All Eyez on Me (2017) otprilike negdje u klasi filma Notorious (2009). Prosudite sami!

1 Straight Outta Compton (2015)

Od premijere do danas, fanovi rap glazbe nisu prestali raspravljati o ovom filmu na društvenim mrežama. Poznavatelji žanra i povijesti hip-hop kulture, žale se na detalje koji su šturo obrađeni kako bi scenarij fluidnije funkcionirao. Međutim, filmaši se ne slažu s tim, jer upravo je scenarij i nominiran za nagradu Oscar, a ova biografska priča nakratko je vratila jednu od najpoznatijih rap skupina svih vremena - N.W.A. na scenu. Priča koja nam prikazuje kako su se Dr. Dre, Ice Cube, Easy -E i ostali upoznali, povezali i stvorili povijest, jasno nam ukazuje na njihove unutarnje motive, utjecaj okoline i vrijeme u kojem su funkcionirali više kao bratstvo, nego kao bend. Naravno da je nemoguće strpati sve životne detalje svih rappera u format koji traje 2 sata i 27 minuta, no to ne kvari magiju ovog do sad najboljeg filmskog ostvarenja o rap zvijezdama. Nadamo se da će ih u budućnosti biti još više!

Load the next article
Loading...
Loading...