Search Menu
Home Novosti Menu
Glazba

Tri najbolja protestna rap singla svih vremena

Nitko ne diže svoj glas kao rapperi

  • Mixmag Adria
  • 5 July 2018
Tri najbolja protestna rap singla svih vremena

Ne postoji nikakva dilema da je Lennonova singlica Give Peace A Chance najbolja protestna pjesma svih vremena, a Bob Marley - Get Up Stand Up (1975) i U2 - Sunday Bloody Sunday (1983), dostojno nastavljaju niz. No, kada je rap glazba u pitanju, frustracija se osjeća u glasovima interpretatora, a njihovi protestni singlovi doslovno izluđuju one kojima su namijenjeni.

3 KRS-One - Sound of Da Police (1993)‌‌

KRS-One je živa legenda rap glazbe. Na sceni je prisutan od početka glazbenog žanra. Beskompromisan, dosljedan i izuzetno intelektualan u svojim stihovima, Lawrence "Kris" Parker (KRS) je sve obrnuto od prikaza rap zvijezde kojoj je život sveden na žene sumnjivog morala i prenemaganjem u medijima. Kris je istinski vođa s vizijom i misijom, a iako rap glazba ima tisuće singlova koji se bave temom policijske brutalnosti, refren ove skladbe čut ćete na koncertima najboljih rap umjetnika današnjice i u setovima vrhunskih hip-hop DJ-a.

2 NWA - Fuk Da Police (1988)

Dok su Dr.Dre i Ice Cube živjeli u zloglasnom južnokalifornijskom naselju Compton, predstavljali su ključne ljude jednog od najkontroverznijih projekata u povijesti glazbe. NWA je kršio sva pravila pristojnosti, a vulgarizmi su toliko prisutni u svim pjesmama, da su ih radijski programi redovito preskakali bez obzira na njihovu stvarnu popularnost i zavidne tiraže. Ovo je singl koji objašnjava što znači biti Afroamerikanac u očima losanđeleške policije i ne štedi uvrede za policijske metode.

1 Public Enemy - Fight The Power (1989)

Ispunjena elementima afroameričke kulture, govorima heroja borbe za ljudska prava, sempliranim elementima poznatih funk, soul, hip-hop singlova, Fight The Power je jedna od najjačih protestnih pjesama svih vremena. Vođa skupine Public Enemy, Chuck D direktno proziva "nedodirljive" američke junake kao što su Elvis Presley i John Wayne, koje su bez dlake na jeziku naziva rasistima. Vrhunski redatelj Spike Lee, iskoristio je Fight The Power kao glazbenu podlogu koja otvara njegov kultni film Do the Right Thing (1989)Do the Right Thing (1989)

Load the next article
Loading...
Loading...