Search Show Menu
Home Latest News Menu
Film

Tri najbolja soundtrack albuma iza kojih stoji John Carpenter

Carpenter nije prepuštao soundtrack nekom drugom, pa je stvorio vječne klasike

  • Mixmag Adria
  • 10 July 2018
Tri najbolja soundtrack albuma iza kojih stoji John Carpenter

U eri ponovne popularnosti modularnih sintesajzera, slavimo nove verzije starinskih uređaja, no još su nam draži originalni modularni uređaji dimenzija smočnica naših prabaka. Jedan od prvih umjetnika koji je koristio upravo takve gorostasne dinosaure bio je kultni redatelj John Carpenter. Poznati filmaš stvorio je nezamjenjiva filmska djela s budžetima koji su u vrijeme bez digitalne opreme bili nemogući.

Carpenter je oduvijek bio majstor svih zanata, pa nije ni razmišljao prepustiti soundtrack nekom drugom. Sam se je okružio sintesajzerima i odsvirao vrhunske minimalističke teme koje su i dan danas vrijedne hvale. Radi se o albumima koji funkcioniraju i samostalno, a ne samo na filmu.

3 Escape from New York (1981)

U posljednjih nekoliko godina, filmska scena je prepuna postapokaliptičnih filmova, no film u kojem Snake Plissken (Kurt Russell) ima 24 sata na raspolaganju kako bi spasio predsjednika Sjedinjenih Američkih Država je jedinstven u pristupu, a pogotovo glazbi.

2 Assault on Precinct 13 (1976)

Nadamo se da ne mislite na verziju filma u kojoj glume Ethan Hawke i Laurence Fishburne iz 2005. Čak ni ta vrhunska glumačka imena nisu mogla spasiti blijedu kopiju remek-djela koje je stvorio John Carpenter još davne 1976. Brutalni akcijski triler, koji portretira nasilje bez suzdržavanja, začinjen je glazbom od koje zastaje dah i 42 godine nakon što je snimljena.

1 Halloween (1978)

Kada se je ovaj film pojavio u regionalnim kinima, distributeri nisu ni znali kako prevesti ime praznika Halloween na lokalne jezike, jer se u ovim krajevima taj dan nije slavio. Preveli su ga imenom "Noć Vještica", a mnogi i danas 31. listopada nazivaju tim imenom. Carpenter je soundtrack bazirao na varijacijama nekoliko osnovnih tema, koje je vješto upotrebio tijekom filma. Bez obzira na minimalizam, soundtrack ni u jednom trenutku ne postaje dosadan, a vokalni inserti iz filma, samo nadopunjavaju dramatičnu atmosferu napetih tema.

Load the next article...
Loading...
Loading...