Search Show Menu
Home Latest News Menu
Film

Tri najpopularnija Sitha, povodom dana koji ljubitelji zovu "Revenge of the Fifth"

Četvrti svibnja je poznat kao dan svih ljubitelja franšize Star Wars, no peti svibnja je dan ljubitelja tamne strane

  • Mixmag Adria
  • 5 May 2018
Tri najpopularnija Sitha, povodom dana koji ljubitelji zovu "Revenge of the Fifth"

Četvrti svibnja jedan za Star Wars papke, oni koji krše pravila slave dan poslije!

Prema imenu filma Star Wars Episode III: Revenge of the Sith u kojem moćni Jedi vitez Anakin Skywalker prelazi na tamnu stranu i postaje Darth Vader, ljubitelji tamne strane sile imaju svoj praznik "Revenge of the Fifth", a ideale kao što je dominacija, apsolutna moć bez sputavanja i upotreba bijesa i prkosa kao motivacije u realizaciji ciljeva smatraju načelima vrijednim života. Njihovi su idoli Sith majstori kao što su Darth Krayt, Darth Nihilus, Darth Bane, Exar Kun, Darth Plagueis, Valkorion, te opaka Asajj Ventress, ćelava majstorica koja koristi dva svjetlosna mača u borbama koje redovito dobiva. No tri najpopularnija sith lorda su tri gospodina koja koriste tamnu stranu najbolje u dalekoj galaktici koju je stvorio George Lucas.

3 Darth Vader

Krenimo s preočitim! Darth Vader je najbolji filmski negativac svih vremena. Obožavatelji su doslovno ludi za njegovom pojavom još od 1977. Ovaj čovjek, čiji su udovi zamijenjeni mehaničkim pomagalima i respirator bez kojega ne može disati, predstavljaju utjelovljenje zla. Kada smo mislili da nas više ne može iznenaditi, redatelj Gareth Edwards ga je portretirao u skučenom prostoru svemirskog broda, gdje doslovno reže pobunjenike kao gospođa za Siemens strojem za rezanje salame u lokalnoj samoposluzi. Jedini problem Vadera je njegovo pokajanje u Epizodi Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983), jer je tim činom izgubio status galaktičkog Hitlera.

2 Darth Maul

Mnogi se neće složiti da je Maul zaslužio ovo mjesto i radije bi dali prednost nekome kao što je Count Dooku (Christopher Lee), no mi tako ne mislimo. Većina fanova serijala slaže se da je Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999), najlošiji film u ciklusu, no istovremeno da je najatraktivniji lik Darth Maul. Ovaj sith, kojeg je utjelovio Ray Parks je na kraju filma prepolovljen pri padu u ponor, no zahvaljujući ogromnoj popularnosti, George Lucas ga je vratio među žive u animiranoj seriji Star Wars: The Clone Wars (2008 TV series), ugradivši mu mehanički donji dio trupa. Maul je do srži vjeran tamnoj strani sile i tajne moći. A njegov brat Savage Opress usvaja Maulova znanja i širi sith filozofiju.

1 Darth Sidious

Svaka bi ga majka željela za muža svoje male slatke sponzoruše. Nikako zbog njegovog atraktivnog izgleda, već zato što je Darth Sidious poznat pod imenom Imperator Sheev Palpatine i vlada galaktičkim imperijem. Palpatine je vrhunski političar premazan svim mastima, a njegove zakulisne igre su doslovno šahovski odigrane. Njegove moći su gotovo neograničene, a rijetko koristi lasersku sablju, budući da su mu električna pražnjenja iz ruku daleko draža i efikasnija. Podučavao je Darth Maula, a Anakina Skywalkera je pretvorio u Vadera. Klan Jedi majstora je izigrao kao šmrkavce iz dječjeg vrtića, a osim apsolutne moći za vrijeme života, sam je predvidio svoju smrt. Poginuo je kao i svaki sith vrijedan spomena od ruke vlastitog učenika.

Load the next article...
Loading...
Loading...