Search Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Tunel Grič otvoren za javnost

Mjesto gdje se održao prvi pravi rave u Hrvata

  • Mixmag Adria
  • 6 July 2016

Tunel Grič, koji spaja Mesničku i Radićevu ulicu u Zagrebu, nakon radova koji su se obavljali od travnja, jutros je i službeno otvoren za javnost.

Uređenje je trajalo dva mjeseca, a u obnovu je uloženo milijun i 350 tisuća kuna. Sanirane su obloge tunela, pod, drenažni sustav, odvodnja, napravljene su nove instalacije struje i razglasa te su uređeni izlazi.

Tunel, koji je posljednji put u funkciji bio u devedesetima, i to služeći kao sklonište, postao je poznat na sceni dance glazbe, kao mjesto gdje se održao prvi pravi rave party u Hrvatskoj, Under City Rave 1993. godine. Dugačak je 350 metara, svojim većim dijelom širok je 3.2 metra, dok je u središnjem dijelu širok 5.5 metara. Službeni naziv tunela je Grič, a površina mu iznosi ukupno 2100 četvornih metara. Projektiran je 1943. godine kada su počela saveznička bombardiranja, a dovršen je 1945. godine.

U njemu postoje tri, odnosno četiri izlaza. Kada uđete u Mesničkoj jedan će vas prolaz odvesti do Tomićeve 5a, odnosno novouređeni park sada poznat kao Art Park, drugi po redu vodi i u još uvijek neuređeni dio koji nema izlaza, ali gleda na Ilicu, treći u Ilicu 8, do kafića Vespa, a četvrti u Radićevu ulicu. Da biste prošli cijeli tunel treba vam oko pet minuta.

Tunel je zasad prazan, osim što se u njemu po novom nalazi moderno uređen toalet. Cijelom duljinom svira glazba, a kako je najavljivao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je danas bio na otvorenju tunela, prolaz bi trebao postati turistička atrakcija, a za njega su najavljena i dva kulturna projekta koja su aplicirana za EU fondove te je jedan od njih Muzeja osjeta.


Izvor: telegram, Foto: Vjekoslav Skledar

Load the next article
Loading...
Loading...