Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

U novom dokumentarcu istražena je 'rave revolucija' u Gruziji

''Kada su ljudi izašli na ulice, ples je postao politički čin.'

  • Mixmag Adria
  • 1 August 2018
U novom dokumentarcu istražena je 'rave revolucija' u Gruziji

BBC je predstavio novi dokumentarac o 'rave revolciji' u Gruziji.

U svibnju 2018. godine, grupe političke desnice su zahtijevale zatvaranje slavnog noćnog kluba Bassiani u Tbilisiju, kluba koji se borio protiv političkih snaga kako bi nastavio s radom u svojoj kratkoj ali impresivnoj povijesti. Klub je kasnije toga mjeseca, zajedno s Café Gallery, nastradao u oružanom policijskom pretresu i bio prisiljen na zatvaranje, što je izazvalo bijes unutar rave zajednice i među DJ-jevima diljem svijeta.

Zatvaranje kluba je potaknulo tisuće iz rave zajednice na protestiranje, držeći plakate s natpisom 'Plešemo zajedno, borimo se zajedno!' i puštajući techno glazbu kroz cijelu noć. Prizor ispred Gruzijskog parlamenta je djelovao kao festival – praćen radosnom dance glazbom. Prosjedi su zahtjevali ostavku gruzijskog premijera Giorgija Kvirikashvilija i ministara unutarnjih poslova Giorgija Gakhariaja.

Prosvjedi su prikazali solidarnost rave zajednice u Gruziji i dokazali da miroljubljiva okupljanja mogu stvoriti pozitivni utjecaj. Giorgi Gakharia se zavjetovao da će istražiti policijsku brutalnost i ispričao se za ishode koji su se dogodili tokom policijskog pretresa. Bassiani i Café Gallery su se kasnije otvorili, ali nesuglasnice između rave kulture i grupe političke desnice još nisu završile.

U nastavku možete pogledati cijeli dokumentarac o 'rave revoluciji' u Gruziji.

Load the next article...
Loading...
Loading...