Search Show Menu
Home Latest News Menu
Glazba

Zar su i ovo osamdesete?

Tri singla iz osamdesetih koja su utjecale na stvaranje današnjih plesnih cool žanrova

  • Mixmag Adria
  • 22 June 2018
Zar su i ovo osamdesete?

Kad se prosječnom čovjeku spomene glazba osamdesetih, on obično pomisli na pop hitove, ni ne pomišljajući na glazbenike koji su osmislili nove koncepte upotrebe elektroničkih glazbala kako bi stvorili žanrove glazbe s odjekom u budućnosti. Budući da ove godine slavimo 30 godina od ljeta ljubavi, važno nam je osvrnuti se na djela koja su bila daleko ispred svog vremena

1. Model 500 - NO UFO'S (1985)

Za vrijeme dok je George Michael harao na top listama s duom Wham! i pjesmom "Careless Whisper", Juan Atkins je ritam grada Detroita upotrebio kao inspiraciju za distopijsku elektroničku fuziju koju je ostatak svijeta krstio imenom techno. Slušajući ovaj Atkinsonov singl mnogi DJ-i tvrde da imaju osjećaj čitave kompilacije techno hitova kasnijih epoha.

2. Alexander Robotnick - Dance Boy Dance (1984)

Maurizio Dami, talijanski glazbenik koji je daleko poznatiji pod imenom Alexander Robotnick i danas je inspirativan mnogim producentima, a pogotovo onima koji stvaraju nu disco i indie dance glazbu. Poslušajte kako je Alexander Robotnick zvučao 1984.

3. Mantronix - Listen to the bass of get stupid fresh part II (1986)

Kurtis Mantronik je i daleko prije no što je objavio singl King Of The Beats, nosio titulu Kralja ritma u underground krugovima. Eksperimentirajući s ranim samplerima, efektima i ritam mašinama, Kurtis je bio vođa projekta Matronix. a njegova produkcija je stvorila ideje za buduće žanrove kao što su breaks, bass, trap, glitch hop itd.

Load the next article...
Loading...
Loading...