Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Žene iz Irana su uhićene radi plesanja na Instagramu

Emitiranje "priznanja" na nacionalnij televiziji

  • Mixmag Adria
  • 13 July 2018
Žene iz Irana su uhićene radi plesanja na Instagramu

Iranska vlada nastavlja primjenjivati striktne cenzure na društvenim mrežama, ovoga puta obrušavajući se na ženu koja pleše na Instagramu tako što su je uhitili i javno osramotili na državnoj televiziji.

Prema Dazedu, četiri žene su uhićene prošlog tjedna radi objavljivanja videa na Instagramu jer na njima one same plešu. Na Srednjem istoku je za žene plesanje ilegalno ili da uopće budu viđene bez hidžaba u javnosti. Drugi društveni mediji poput Facebooka i Twittera su strogo ograničeni, s obzirom na Instagram koji je nešto manje.

Trenutno je samo jedna žena javno imenovana, 17-o godišnja gimnastičarka Maedeh Hojabri. Viđena je kako očigledno priznaje svoj "zločin" na državnoj televiziji zajedno s drugima koje su bile uhićene. Reportirano je kako neki aktivisti vjeruju da je to bilo prisilno priznanje.

Priznanje je tvrdilo da ona zapravo nije htjela pažnju za svoj ples i da je samo gimnastičarka: "Ne radi se o privlačenju pozornosti. Imam neke pratitelje i ti videi su bili za njih. Nisam imala nikakve namjere poticanja drugih da čine isto. Nisam radila sa timom, nisam primila nikakav trening. Samo izvodim gimnastiku."

Uhićenja su rezultirala izljevima podrške za plesačice na društvenim mrežama, sa mnogo Iranskih žena koje sada dijele vlastite videe sebe kako plešu. Također koriste različite hashtagove podrške, uključujući jedan koji se prevodi kao #plesanje_nije_zlocin.

Bloger Hosein Ronaghi komentirao je situaciju, govoreći za BBC: "Ukoliko kažete bilo kome na svijetu da su 17. i 18. godišnje djevojke uhićene radi plesanja, sreće i ljepote pod optužnicom širenja nepristojnosti, dok su zlostavljaći djece i ostali slobodni, svi bi se smijali! Zato što je za njih to nevjerojatno!"

Pogledaj kolekciju objava na društvenim medijima u znak podrške, uključujući i top Instagram objavu od Maedeh Hojabri.


"Plešem u javnome parku u Teheranu u znak podrške Maedeh, 19-o godišnje djevojke koja je uhićena radi plesanja." pic.twitter.com/8JtGU4QO

— Masih Alinejad

https://mobile.twitter.com/dashmamush2014/status/1...

"Njezino ime je Maede Mahi. Nedavno je uhićena samo zato što je uploudala svoj ples u obliku videa na Instagram. Ukoliko si žena u Iranu i ako plešeš ili sviraš ili pokazuješ svoju kosu, onda si kriminalka. Ukoliko želiš uživati u istinskoj sebi, moraš kršiti zakone svaki dan." Video

— Masih Alinejad

"Plešem u javnome parku u Teheranu u znak podrške Maedeh, 19-o godišnje djevojke koja je uhićena radi plesanja." Video

— Masih Alinejad

Pogledajte i ovaj video.

Load the next article...
Loading...
Loading...