Search Show Menu
Home Latest News Menu
Novosti

Znanstvenici proučavaju ribu koja bi mogla pomoći ljudima da ostanu budni cijelu noć

Riba koja ne spava

  • Mixmag Adria
  • 13 February 2018
Znanstvenici proučavaju ribu koja bi mogla pomoći ljudima da ostanu budni cijelu noć

Prema novom istraživanju, objavljenom u eLife prošlog tjedna, tim neuroznanstvenika sa Sveučilišta Atlantic na Floridi otkrio je "prvi dokaz genetskih i neuronskih promjena koje doprinose evoluciji gubitka sna".

Ovo novo znanstveno otkriće stiže zahvaljujući maloj ribici poznatoj kao Meksička tetra. Ova vrsta ribe postoji u dvije različite populacije: površinskoj i onoj slijepoj, koja živi u špiljama. S regularnim pristupom sunčevoj svjetlosti, površinska populacija treba oko osam sati sna dnevno (slično kao i ljudi), dok je drugoj populaciji potrebno puno manje, spavaju oko dva sata dnevno.

Fokusiravši se na neuropeptid pod imenom hipokretin ili HCRT, istraživači su otkrili da vrste riba koje žive u dubljim predjelima imaju više HCRT proteina, nego njihovi najbliži rođaci koji favoriziraju sunce. Izlažući obje populacije spojevima koji blokiraju HCRT receptore, otkriveno je kako je za evoluciju spavanja zaslužna neuronska i genetska raznolikost. Povrh svega, otkriće je dokazalo da ove razlike u spavanju mogu biti promijenjene korištenjem supstanci.

Dok se gornja tvrdnja može činiti očitom, ovaj novi uvid vezan za mehanizme ribe koji joj dozvoljavaju život s manje sna - bez ikakvih fizičkih konsekvenci - može ljude odvesti prema simulaciji supstance koja bi nam mogla pomoći da nam je potrebno daleko manje sna.

U intervjuu za Popular Science, neuroznanstvenik i autor rada Alex Keene pružio je uvid u svoje posljednje otkriće: "Postoji mnogo vrsta droga koje pomažu izazvati san, ili onih kojedrže ljude budnima. Ono što je interesantno kod ovih riba je što su zdrave, bez obzira na dramatičan gubitak sna. Ako uspijemo razumjeti zašto, moglo bi postati moguće razviti nove stimulanse, bez negativnih posljedica koje su tipične za gubitak sna."

Zanimljivo bi bilo, u najmanju ruku, plesati cijelu noć, bez negativnih posljedica za zdravlje, zato svakako pozdravljamo ovo istraživanje.

Load the next article...
Loading...
Loading...